БСП-Шумен изключи бивш кмет, той опроверга

Бившият кмет на Шумен два мандата Красимир Костов /2007-2015/ беше изключен от БСП, защото излиза на изборите, регистриран от друга партия - "Български социалдемократи". Това оповести в четвъртък общинският лидер на столетницата в Шумен Веселин Пенчев и уточни, че единодушното решение е взето на заседание на общинския съвет, специално по повод политическата обстановка. Освен Костов от редиците на БСП е изключен и д-р Янко Димов /член на Общинския съвет на партията б.а./, който участва в кандидат-листата от съветници, регистрирана от "Български социалдемократи".

Същата съдба може да споходи още дузина членове на БСП, които са във въпросната листа. На всички е дадено време за отрегистриране. Някои казали, че ще се оттеглят.

"И преди това сме казвали, че една такава ситуация би довела до притиворечие с устава на БСП, който не позволява член на БСП да се регистрира срещу кандидат, издигнат и подкрепен от БСП", каза Пенчев.

Пред „Труд“ обаче Костов заяви, че това е нищожно решение в уставен смисъл, защото такова може да се вземе само от основната партийна организация. Преди година и половина конгресът на БСП записал, че може да изключват общинските съвети и други органи, но по-късно Софийски градски съд е отхвърлил това допълнение.

Кандидатът на коалиция "БСП за България" в Шумен е независимият Венцислав Венков и той беше определен от общинската конференция - 87 делегати гласуваха за него, а 32-ма подкрепиха Красимир Костов. Веднага след форума Костов даде да се разбере, че не е съгласен и ще участва в изборите и сега е категоричен, че му "изписват веждите".

Коментари

Задължително поле