На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та, докато през 2018 година делът им е бил 63%. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на пресконференция, на която бяха представени очакванията на бизнеса у нас за 2019 година. „Липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил“, допълни още той.

Симеонов разгледа липсата на квалифицирани служители като проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании – според проучването се запазва на второ място като пречка пред европейските работодатели. От Европалати предупреждават, че недостига на квалифициран труд потиска икономическия растеж и вече има криза на умения, която е заплаха за конкурентоспособността на Европа.

Нивото на оптимизъм у нас и в Европа леко намалява. Компаниите в страната са с позитивни очаквания за 2019 година, но в по-малка степен спрямо 2018 година. Това показват резултатите от проучване на БТПП, извършено сред 504 фирми от България през септември 2018 година. Анкетата е част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2019*), в което участват над 45 хиляди фирми от 26 държави.

Традиционно по-добри очаквания за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват резултатите от анкетата. Малко над 46% очакват увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар.

Добра перспектива за възобновяване на инвестиционната активност догодина показват очакванията при 39% от анкетираните, докато в миналогодишното проучване са били 47%. За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст – преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

Разходите за персонала са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Следващите поред спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и суровините. Последните особено важат за страните от Източна Европа (вкл. България) поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

Брекзит е предизвикателство, но не за всички страни. Най-лоши последици се очакват за държави, които имат значителни търговски отношения с Обединеното кралство (напрмер Ирландия, Малта, Кипър и Италия).

*26-то проучване за бизнес климата в Европа, организирано от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати). България участва за 20-ти пореден път. Проучването е направено чрез стандартизиран въпросник. В България БТПП организира анкетирането на фирми от всички области и браншове (без финансовия и аграрен сектор).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.