На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Снимки: Веселина Ангелова

Три мащабни проекта, които ще обогатят визията на Велико Търново и ще увеличат туристите му, са амбицирани да реализират членовете на Инициативния обществен комитет „Асеневци“. Амбициозните намерения предвиждат позлатяване на кубетата на Патриаршията на крепостта Царевец, издигане на 20-метров паметник на цар Ивайло и построяване на закрит мост над р. Янтра. Общата стойност на трите разработки е около 12 млн. лв., като хоризонтът за тяхното осъществяване е до 2022 година.

В комитетът, който е учреден преди 2 г членуват 33-ма професори, инженери, икономисти, юристи и др. За първи път инициаторите имат одобрението на местния експертен съвет.И трите предложения са грандиозни, а идеята е финансирането по тях да се събира чрез дарения, включване в Програмата за културно-историческо наследство, помощ от Министерството на културата и др.

Впечатляващите идеи са на председателя на УС на комитета Марин Павлов. Членовете на „Асеневци“ го определят като човек, който действа с широк размах, като изключително инициативен визионер.

„Патриаршеската църква в крепостта Царевец е символ на духа и българщината. Оттук 200 години се е управлявала България, включително и Охрид, като владетелите са правили политики, които са влияели в Европа”, припомня славното историческо минало Марин Павлов.

Той е категоричен, че храмът, който се извисява на средновековната крепост, е по-скоро символ, отколкото исторически, археологически или църковно точен.

011Павлов и съмишлениците му информираха, че най-скъпата инициатива е закрития мост над река Янтра, който ще приюти търговски обекти и галерии, а стойността му ще е окол 8 млн. лева. Следва паметника на цар Ивайло, който би струвал около 2 млн. лева. Монументът ще се извисява на хълма Света гора и за него още през 1985 г е бил разработен проект от проф.Димитър Даскалов. Родолюбивите боляри се свързали със сина на покойния автор-Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и вече е предоставил целия архив на баща си за паметника.

„Паметникът ще е около 20 м висок, 22 м дълъг и ще е издялан от бял мрамор. Навремето не е направен, защото на отреденото място на хълма били направени геоложки проучвания и специалистите се натъкнали на стратегически кабел за военни цели. Сега той не съществува и остава общината да даде терена за издигането на пластиката“, коментира Павлов.

Позлатяването на кубетата на Патриаршеската църква пък ще коства 600 000 лева. Вече са дарени от производител 20 килограма злато за облицовката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.