Единственият трофей, който „Ливърпул“ не притежава

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 11 декември 2019

На 11 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 11.12.2019

Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси бреговете на Япония

Сексизъм, расизъм, мачизъм Либерални стенания след номинациите за “Златен глобус”

Любо Ганев: Ще се радвам, ако и Борислав Кьосев се кандидатира

Започна срещата между Лавров и американския държавен секретар Майк Помпео

Рекордна заетост на моловете

Отнемат деца без съд В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 11 декември 2019

Николай Нанков: Ще бъде избран нов управител на ВиК – Перник

24 фирми в картел при санирането на блокове Комисията за защита на конкуренцията ги санкционира

Кметът на Благоевград Румен Томов за сигнала на Атанас Камбитов: Предприел съм всички предвидени от закона действия

Турция праща войска в Либия

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Три мащабни проекта, които ще обогатят визията на Велико Търново и ще увеличат туристите му, са амбицирани да реализират членовете на Инициативния обществен комитет „Асеневци“. Амбициозните намерения предвиждат позлатяване на кубетата на Патриаршията на крепостта Царевец, издигане на 20-метров паметник на цар Ивайло и построяване на закрит мост над р. Янтра. Общата стойност на трите разработки е около 12 млн. лв., като хоризонтът за тяхното осъществяване е до 2022 година.

В комитетът, който е учреден преди 2 г членуват 33-ма професори, инженери, икономисти, юристи и др. За първи път инициаторите имат одобрението на местния експертен съвет.И трите предложения са грандиозни, а идеята е финансирането по тях да се събира чрез дарения, включване в Програмата за културно-историческо наследство, помощ от Министерството на културата и др.

Впечатляващите идеи са на председателя на УС на комитета Марин Павлов. Членовете на „Асеневци“ го определят като човек, който действа с широк размах, като изключително инициативен визионер.

„Патриаршеската църква в крепостта Царевец е символ на духа и българщината. Оттук 200 години се е управлявала България, включително и Охрид, като владетелите са правили политики, които са влияели в Европа”, припомня славното историческо минало Марин Павлов.

Той е категоричен, че храмът, който се извисява на средновековната крепост, е по-скоро символ, отколкото исторически, археологически или църковно точен.

011Павлов и съмишлениците му информираха, че най-скъпата инициатива е закрития мост над река Янтра, който ще приюти търговски обекти и галерии, а стойността му ще е окол 8 млн. лева. Следва паметника на цар Ивайло, който би струвал около 2 млн. лева. Монументът ще се извисява на хълма Света гора и за него още през 1985 г е бил разработен проект от проф.Димитър Даскалов. Родолюбивите боляри се свързали със сина на покойния автор-Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и вече е предоставил целия архив на баща си за паметника.

„Паметникът ще е около 20 м висок, 22 м дълъг и ще е издялан от бял мрамор. Навремето не е направен, защото на отреденото място на хълма били направени геоложки проучвания и специалистите се натъкнали на стратегически кабел за военни цели. Сега той не съществува и остава общината да даде терена за издигането на пластиката“, коментира Павлов.

Позлатяването на кубетата на Патриаршеската църква пък ще коства 600 000 лева. Вече са дарени от производител 20 килограма злато за облицовката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.