"Булатом": Възобновяването на работата по АЕЦ "Белене" ще отнеме 1-2 години

Снимка: Архив

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта. Това заяви изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев по БНР. По думите му, процесът ще се затрудни и от политическата ситуация в страната.

От държавните ни ръководители чуваме, че има поне две оферти от частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Г-н Румен Овчаров спомена за една от тях в неделя. Чували сме, освен това, за предложение от американски финансов консорциум, посочи Георгиев.

"За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е EDF – еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност!", каза шефът на "Булатом".

Станислав Георгиев изтъкна, че появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта "Белене", свързани нестабилност на политическо ниво. Според него, причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия.

"В момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата. Обаче, ако трябва сега да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо. Може би ще се стигне един ден, политиката е много странно нещо, да не употребявам друга фраза, когато някой ще се сети да търси отговорност на тези, които са спрели проекта", посочи експертът.

Той припомни, че остават две седмици, в които страната трябва да се разплати с руския производител, за да избегне плащането на наказателни лихви.

"Строителството на една атомна електроцентрала трябва да се сложи в друга рамка. Ето сега имаме политическа нестабилност и нещата, най-вероятно, отново ще се стопират. Кога ще се върнем отново към реалното осъществяване на АЕЦ "Белене" – един Господ знае. Избори догодина и т.н и т.н.... вижданията на новото правителство. Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект. Има начини, въпрос на желание е", каза Станислав Георгиев.

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта, изтъкна изпълнителният секретар на "Булатом", според когото цената на тока от централата няма да бъде скъп, а такава, каквато диктува свободният пазар на енергийната борса.

Коментари

Задължително поле