„Булгаргаз“ задлъжня с близо 300 млн. лева

Факсимиле от Междинния доклад за дейността и междинния финансов отчет на “Булгаргаз” ЕАД, приети на заседание на Съвета на директорите на 17 май 2022 г. данните показват увеличение на заемите и загуба на Дружеството.

Не съществува законова необходимост от ликвидирането на дружеството, пише в доклада

“Труд” разполага с междинен отчет на компанията, който показва увеличена зависимост от кредитори.

Дълговете не са достатъчно обезпечени с имущество

Държавното дружество “Булгаргаз” ЕАД е увеличило драстично заемите си с 286 051 000 лева за 1 година, а процентното изражение на увеличението им е 10 989,28 процента. Това показва междинен доклад за дейността и междинен отчет до 31 март на “Булгаргаз”, с който “Труд” разполага. Според документа, към 31 декември 2021 г. заемите на Дружеството са били 2 603 000 лева, а към 31 март 2022 г. - 288 654 000 лева.

“Очевидно това са въпроси към новия мениджмънт на “Булгаргаз” след смяната на ръководството на компанията и е необходимо да се проследи в детайли дали не се действа в ущърб на дружеството”, коментираха пред “Труд” енергийни експерти. Междинният финансов отчет е приет от Съвета на директорите на 17 май 2022 г. и е подписан от настоящия изпълнителен директор на Дружеството Людмил Йоцов.

“Булгаргаз” отчита нетен резултат от ппродажба на природен газ за първото тримесечие на 2022 г. от 3 510 000 лева, което е почти двойно по-малко от отчета на същия период за 2021 г., защото намалението, посочено в доклада, е 3 362 000 лева.
Нетният паричен поток от оперативна дейност на Дружеството към 31 март 2022 г. е отрицателен в размер на 280 835 000 лева, докато към 31 март 2021 г. е бил положителен - в размер на 70 797 000 лева.

Почти двойно - от 1,21 на 0,66 е паднал коефициентът за финансова автономност, който е показател за финансова независимост, показват още данните от документа. Когато коефициентът на финансова автономност е под 1 (единица), е налице превишение на задълженията спрямо собствения капитал. “В този случай съществуващите задължения не са достатъчно обезпечени с имущество на Дружеството”, се казва в междинния доклад за дейността на “Булгаргаз” за първото тримесечие на 2022 г.

Предизвиква безпокойство и факта, че коефициентът за задлъжнялост се е увеличил също почти два пъти. “Коефициентът на задлъжнялост изразява степента на зависимост на Дружеството от кредитори. Когато коефициентът е по-голям от 1 (единица), зависимостта на Дружеството от външни източници на средства е по-голяма”, се казва в доклада на “Булгаргаз”. Този показател към 31 март 2022 г. е 1,15, а само три месеца по-рано, към 31 декември 2021 г., е бил 0,83.

“За периода, приключващ на 31 март 2022 г., Дружеството отчита счетоводна загуба в размер на 2 801 000 лева, отрицателен паричен поток от оперативна дейност в размер на 280 835 000 лева и нетно увеличение на паричните средства и еквиваленти за периода в размер на 4 218 000 лева”, се посочва в едно от приложенията към междинния съкратен финансов отчет на “Булгаргаз”.

След табличните отчети се казва, че “Дружеството ще продължи да функционира като действащо предприятие и ще урежда своите задължения съгласно падежите и условията, свързани с тях. Предвид важността и стратегическото значение на изпълняваната от “Булгаргаз” ЕАД дейност, “Български енергиен холдинг” ЕАД, като компания - майка, няма нито намерение, нито съществува законова необходимост от ликвидирането на дружеството, независимо от ликвидните му показатели към 31 декември 2021 г. Едноличният собственик на капитала се е ангажирал с подкрепа на “Булгаргаз” ЕАД за постигане на устойчив финансов и бизнес модел на развитие”.

Заради Украйна: Няма опция за предоговаряне или нов договор с „Газпром“

Новият изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД Людмил Йоцов, който встъпи в длъжност в началото на февруари, е подписал междинния доклад и финансовия отчет на Дружеството.

В документа от 42 страници на “Булгаргаз” са отбелязани и военните действия в Украйна. “Основният идентифициран риск е свързан с осигуряване на на непрекъснатост на доставките на природен газ чрез доставчика “Газпром експорт”, с когото Дружеството има валиден договор за доставка със срок до 31 декември 2022 г., но няма опция за предоговаряне или подписване на нов договор при съществуващите условия на военен конфликт”, пише в доклада.

“Бъдещата дейност на Дружеството като обществен доставчик на природен газ зависи пряко от бизнес средата, регулаторните изисквания, наличието на валидни договори за осигуряване на доставка на природен газ според нуждите за потребление, наличие на договори за продажба на природен газ на клиенти на Дружеството, както и от поддържане на необходимата финансова обезпеченост за осъществяване на дейността”, се посочва на финала на документа. И още: “Рисковете и несигурностите, описани по-горе, се наблюдават и анализират от страна на ръководството на ежедневна база като се адресират със средства и по начин, който е подходящ или възможен според текущата обстановка и обстоятелства, включително с подкрепата на едноличния собственик “Български енергиен холдинг” ЕАД”.

“Тъй като ситуацията е изключително динамична, ръководството на Дружството не е в състояние да оцени надеждно количественото влияние на войната върху бъдещото финансово състояние и резултатите от дейността му през 2022 г. Това от своя страна би могло да доведе до промяна в балансовите стойности на активите на Дружеството, които във финасовия отчет са определени при извършването на редица преценки и допускания от страна на ръководството и отчитане на най-надеждната налична информация към датата на приблизителните оценки, както и да окажат въздействие върху направените прогнози за бъдещото развитие, парични потоци и резултати от дейността на Дружеството”, завършва съкратения финансов отчет на “Булгаргаз” ЕАД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика