„Булгаргаз“ фалира заради посредници

Правителството на Кирил Петков доведе до пълна катастрофа държавното дружество “Булгаргаз” ЕАД, категорични са енергийни експерти пред “Труд”.

Влошеното финансово състояние поставя под риск преговори и доставки на газ

Експерти пред “Труд”: Отиващото си правителство използва дружеството политически

Търговците избирани по непрозрачен начин

“Булгаргаз” е на прага на фалит и то в рамките на няколко месеца от управлението на отиващото си правителство и решението му за спирането на директните доставки чрез “Газпром Експорт”, за да се включат посредници в сделките с природен газ. Това коментираха пред “Труд” енергийни експерти във връзка с тежкото финансово състояние на държавното дружество. Не е ясно колко дължи “Булгаргаз” ЕАД дори към НАП, защото се коментират неофициално суми от порядъка на 100 млн. лв. само за ДДС просрочени задължения, но шефът на НАП Румен Спецов отказа да даде тази информация дори на парламентарната комисия, припомниха енергетици.

“Няколко са основните причини за почти техническия фалит на дружеството, но основната е прекъсването на руския газ и по-скоро купуването му през търговци-посредници, които нормално оскъпяват цената с 30-40 процента и високите борсови цени, на които дружеството търгува. Правителството използва “Булгаргаз” политически и резултатите са катастрофа”, коментираха от сектора.

Винаги Булгаргаз и НЕК са били използвани от всички управляващи за социални мерки, като през цената на газа или електроенергията да се постигнат социални цели и това е било обяснимо. Но сега ситуацията е различна и правителството се провали в енергийната си политика”, припомниха още енергийни експерти.

“Всички знаем за официалната корупция как една определена фирма - търговец на газ, е знаела предварително, че България ще се откаже от руския газ, купили са капацитет на Ревитуса, Гърция за обработка на втечнен газ и тук вече може да говорим за абсолютно нехайство на новото ръководство на дружеството да осигури само капацитети”, отбелязаха още енергийни специалисти. По думите им държавното дружество е демонстрирало неспособност да намери газ, при положение, че това са могли да направят частни компании, които имат 10 пъти по-малко служители от “Булгаргаз”.

Както вече стана ясно, във Временната парламентарна комисия бяха получени данни за рязко влошаване на финансовото състояние на обществения доставчик “Булгаргаз”, считано от месец февруари 2022 г.

Влошеното финансово състояние на Булгаргаз поставя под реален риск възможността на дружеството да заплаща доставките на азерски газ и осигурява изискуемата банкова гаранция в голям размер. Очаквано, лошите финансови параметри поставят въпросителни по изпълнението на доставките по договорите с клиентите на “Булгаргаз” както и провеждане на бъдещи преговори за доставки на газ.

Специалисти предупредиха, че служебното правителство трябва светкавично да обърне внимание на финансовото състояние на дружеството, защото се коментират и лицензиите на “Булгаргаз” за търговия с природен газ в България и Гърция, които изискват поддържане на положителни финансови резултати и стабилност.

Осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. Следва да се отбележи, че начинът по който са избрани търговците е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта. Констатира се значително оскъпяване на газа, което съществено увеличава тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в периода след спирането на доставките от “Газпром Експорт”.
“Труд” още в началото на юни описа на база документи, че към 31 декември 2021 г. заемите на Дружеството са били 2 603 000 лева, а към 31 март 2022 г. - 288 654 000 лева. В момента сумите са още по-критични, отбелязаха неофициално от министерството на енергетиката.

Предизвиква безпокойство и фактът, че коефициентът за задлъжнялост се е увеличил също почти два пъти. Коефициентът на задлъжнялост изразява степента на зависимост на Дружеството от кредитори. Когато коефициентът е по-голям от 1 (единица), зависимостта на Дружеството от външни източници на средства е по-голяма. Този показател към 31 март 2022 г. е 1,15, а само три месеца по-рано, към 31 декември 2021 г., е бил 0,83. не е ясно колко е той за следващото тримесечие, но нищо не убеждава в противното, че няма да е с още по-влошени показатели.

Правителството мълчи за сутрешна спешна визита в “Булгаргаз”

Ръководството било готово да хвърля оставки

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” ЕАД Людмил Йоцов

В сряда сутринта премиерът в оставка Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов са отишли изненадващо в “Булгаргаз” ЕАД. Спешната визита се случила малко след 9,00 часа, но за нея не се появи никаква информация.

“Труд” отправи въпроси до пресслужбата на Министерския съвет какъв е бил поводът за посещението и кои са темите, които са обсъждани с ръководството на дружеството, но отговор не бе получен повече от ден и половина след запитването.

Според непотвърдена информация, цялото ръководство на “Булгаргаз” било готово да хвърли оставки, защото дружеството е в изключително тежко финансово състояние. Пак по неофициални данни, имало проблеми и с приемането на одита на дружеството, което притеснило много сегашният изпълнителен директор Людмил Йоцов и висши служители в “Булгаргаз”.

На прощаване 

Завещаха на служебния кабинет 7 неплатени танкера, но без място на терминалите

Корабите са от САЩ

Няма свободни слотове за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ в Ревитуса, Гърция, съобщи по-рано “Булгаргаз” ЕАД.

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, които да подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаването им е през следващия месец сужебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Това обяви в началото на вероятно последното заседание на Министерския съвет Кирил Петков. От обясненията на енергийният министър Александър Николов след заседанието стана ясно, че корабите с втечнен газ са от САЩ, а oфepтaтa e paздeлeнa нa двe чacти - тpи тaнкepa пpeз тaзи гoдинa и 4 - пpeз cлeдвaщaтa.

Кирил Петков уточни, че този договор ще бъде подписан с възможност да бъде потвърден до 19 август.

Припомняме, че от заявлението на “Булгаргаз” за утвърждаването на цените на природния газ за август до КЕВР се казва, че след проведените разговори с доставчици на втечнен газ е видно, че “последните нямат възможност да доставят количества за м. август или поставят условие, че за такава доставка “Булгаргаз” трябва да осигури капацитет за регазификация и съхранение на терминали за втечнен газ”. Отчитайки данните от платформата ДЕСФА, от юли до декември 2022 г. Булгаргаз няма възможност за получаване и регазифициране на карга в размер от 500 000 MWh до 1 000 000 MWh, тъй като няма свободни слотове за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ в Ревитуса, Гърция, се казва още в заявлението на дружеството.

Лена Бориславова натискала ИТН за Станислав Тодоров

Върнаха Иван Иванов начело на КЕВР

Със 132 гласа “за”, 2 “против” и 8 “въздържал се”

Иван Иванов отново застава начело на КЕВР, реши парламентът.

Народното събрание реши Иван Иванов да продължи да изпълнява функциите на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране до встъпването в длъжност на нов ръководител на комисията. Това стана със 132 гласа “за”, 2 “против” и 8 “въздържал се”, с което беше подкрепен проектът на решение на “Има такъв народ”. До казуса се стигна заради настоятелността на коалицията на “Промяната” за шеф на КЕВР да бъде избран Станислав Тодоров. Още тогава депутати от ГЕРБ и ДПС предупредиха, че Тодоров не отговаря на условията.

От ИТН директно обвиниха началника на кабинета “Петков” Лена Бориславова за “нелепата ситуация” с регулатора.

“Започнахме с противоконституционен акт, завършихме с противоконституционен акт. Видях една аматьорщина, един опит да се законодателства на коляно”, посочи тя и отбеляза, че от първия ден са започнали с решение за мораториум върху цените на парното, тока и ВиК услугите, което само заради волята в това НС не е било атакувано пред КС, иначе щяло да падне”, каза Ива Митева.

Попаднахме в тази нелепа ситуация, заради Лена Бориславова, това е истината. В ИТН тогава взехме решение под мое давление да се подкрепи предложението в името на коалиционното съгласие”, призна председателят на ИТН Тошко Йорданов за ситуацията от 17 януари, когато Лена Бориславова настоявала по телефона на Ива Митева да премахнат законовите пречки и Тодоров да може да стане шеф на КЕВР. “Бориславова е слаб юрист, а цялото Народно събрание е в нелепата ситуация да уреди последиците от решението на КС. Ние го натворихме - ние от ИТН с тъпото си коалиционно съгласие и Лена Бориславова с некомпетентността си”, заключи Тошко Йорданов.

Енергийният експерт Таско Ерменков (БСП), пред “Труд”: Цената експлодира, почти доказани са заиграванията с комисиони

Още от март предупреждавах какво ще се случи с енергийната ни сигурност, ако прекратим доставките на газ от “Газпром”, говорих, че няма осигурени на устойчива основа необходимите количества, че цената ще е много по-висока, че рискуваме да разрушим икономиката си с непредвидими тежки социални кризи. Обръщах внимание на странните моменти в управлението на енергетиката от страна на министъра є със съмнителни действия по отношение на посредници. Спукаха се като сапунен мехур обещанията, че има договорен достатъчно газ и то много по евтин от този на “Газпром Експорт”. Днес вече е реалност - газ се търси на спотова основа, цената експлодира, почти доказани са заиграванията с комисиони.

Финансистът доц. Петър Чобанов (ДПС), пред “Труд”: Служебното правителство е изправено пред доста рискове

Служебното правителство е изправено пред доста рискове. Първият от тях е, че не е одобрен все още механизмът за компенсиране на небитовите потребители за цените на електроенергия над 250 лева. Бяха обещани компенсации за цените на газа над постигнатата цена през април или спрямо референтна цена по договора с “Газпром”. Това също не се случи. За съжаление, перспективите продължават да бъдат в посока увеличаване на инфлацията и прякото доказателство за това е очакваната цена на природния газ за месец август, която приближава 300 лева. Т. е. при такава цена газът наистина би станал непосилен за голяма част от бизнеса и за голяма част от останалите, които използват тази суровина. На всичкото отгоре, тя е недостатъчна, т. е. нямаме сигурност, че ще бъдат доставени необходимите количества.

По изчисление на бизнеса това са допълнителни над 300 милиона лева, които компаниите трябва да поемат, и естествено ще се увеличат исканията част от тази сума да бъде компенсирана, иначе рискуваме рецесията да дойде много по-бързо поради фалити на голяма част от предприятията.

Ние вече сме в хаоса и сме в хаоса в последните седем месеца, тъй като икономиката и финансите на страната се правеха опити да се управляват с лозунги. Нищо от тези лозунги, за съжаление, не се случи. Нито се бореше корупцията, нито се осигури по-евтин газ, нито имаше спокойствие за хората и предвидимост за бизнеса.

Икономистът Делян Добрев (ГЕРБ), пред “Труд”: Успяха за няколко месеца да съсипят най-печелившото дружество в енергетиката

Ние не получаваме газ директно от производители, а през посредници, които допълнително оскъпяват цената и това е видно - с повече от 100 млн. лв. на година. Първото, което трябва да се направи, е да се махнат посредниците и да се купува директно от производител. Кой да е той се определя от търг - който даде най-добрите условия, най-ниската цена. Българският бизнес изнемогва, при тези цени те нямат средства да си платят сметката за газ. В подобна ситуация ще се окажат и общините.

За няколко месеца отиващите си управляващи успяха най-печелившото дружество в енергетиката да го съсипят до степен, до която законът казва, че трябва да се обяви в несъстоятелност или в противен случай изпълнителният директор и бордът му ще носят отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения