Бум на детски травматизъм през лятната ваканция

Между 15 и 20 малчугани дневно минават през пловдивска болница след инциденти по време на игра

Най-често сакатлъците стават при каране на колело или скейтборд и около басейните

Огромният брой случаи на травми при децата по време на лятната ваканция се превърна в истинска епидемия през юли и август в Пловдив, алармираха лекари от града под тепетата. Само в една местна болница - МБАЛ "Медлайн", всеки божи ден между 15 и 20 малчугани минават през кабинета по ортопедия и травматология, за да потърсят  медицинска помощ.

"Летният травматизъм в детска възраст вече превъзхожда този при пенсионерите през зимата. Пациенти са на възраст от 1,5-2 до 18-годишни. Най-често инциденти стават, когато децата карат колела или скейтбордове, а също и около басейните. При падането се чупят мишници и предмишници, както и глезени и стъпала. Преди две счупени китки бяха типичното за пострадало с колело хлапе, а сега велосипедните травми са като от падане с мотор", разкри д-р Божидар Бегов, началник на Втора ортопедия и травматология в МБАЛ "Медлайн". Според него малчуганите копират сцени от филми и екшън герои, устройват си каскадьорски надпревари, спускат се по трудни терени, карат без каски и наколенки, а всичко това води до тежки счупвания на крайниците. "Лошото е, че травмите провалят ваканцията на децата и на родителите, защото се налага крайникът да се обездвижи за по-дълго", допълва д-р Бегов. Той много често чува въпроса: "Трябва ли да отменим резервацията за почивка?", и на всички отговаря, че това е най-доброто решение.

Доста работа на травматолозите през лятото отварят и жертвите на пътни произшествия. До усложнения се стига, когато пострадалите не потърсят веднага медицинска помощ, а започнат лечение сами, често и с неподходящи средства като билки, кромид лук и още какво ли не.

Коментари

Задължително поле