Бум на дивеч, 6 500 елена в Шуменско и Търговищко

Дивечът в областите Шумен и Търговище се увеличава с всяка изминала година, в момента в двете области са преброени 6 499 благородни елена. През 2016 г. официалният им брой е бил 5 020, по справка на РДГ-Шумен за двете области.

Данните бяха изнесени в петък в Шумен на първи за годината Съвет по лова, в който взеха участие ловни експерти и специалисти от Североизточното държавно предприятие, РДГ-Шумен, ловните сдружения, директори и експерти от Държавните ловни и горски стопанствата, полицията и областната управа.

Данните от таксацията за същите години показват, че сърните от 4 421 броя вече са 5 650. Ръст има и при дивата свиня – от 4 967 преди четири години до 5 288 животни сега.

Едновременно с това неимоверно нараства и броя на хищниците, като чакалите вече са 4 103, а лисиците 2 761. За пореден път ловците поискаха държавата да стимулира финансово отстрела на този вид дивеч, каквато практика имаше преди години.

По време на Съвета по лова бяха обсъдени отново мерките срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете. Представителите на ловните сдружения поискаха да им бъде разписано какви точно проби трябва да вземат от мъртви и отстреляни животни, като според тях информацията трябва да достига до всеки един ловец заедно с кутиите за пробите.

Зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков обясни на участниците в срещата какви мерки срещу чумата са били набелязани на проведената при него среща през седмицата. По време на първото за тази година заседание на Съвета по лова за зам.-председател беше преизбран адвокат Стоян Стоянов, който оглавява шуменското ловно сдружение. Председател на Съвета е директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.

Коментари

Задължително поле