Бум на чревни и кърлежови инфекции

Сред най-засегнатите области е Пловдивска, където ръстът на заболелите се увеличава двойно

77 са заболели от марсилска треска от януари

Бум на чревни инфекции и кърлежопреносими болести като марскилска треска и лаймска болест отчитат Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по места и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От 03.07 до 09.07 в страната са регистрирани 7 случая на марсилска треска, а общо от началото на годината са 77. 19 са случаите на лаймска болест през същата седмица и 128 от началото на годината. Има и 1 случай на кърлежов енцефалит.

Сред най-засегнатите от чревни инфекции области е Пловдивска, където ръстът е близо два пъти по-голям през предходната седмица, в сравнение с тази преди нея – от 42 на 77. В 40 от случаите става въпрос за ентероколити, има и две положителни проби за салмонелоза.

Над два пъти са скочили и случаите на ухапани от кърлежи в региона – от четирима в седмицата от 29 юни до 5 юли на деветима между 6 и 12 юли, въпреки че от началото на летния сезон под тепетата са пръскали вече 5 пъти срещу кърлежи, комари и други жилещи и хапещи твари.

От 19.06 до 02.07 чревните инфекции в София са 65, а в областта - 12 като те са три пъти повече от предходната седмица. За същия период в Хасково случаите са 23, колкото и в Плевен, където обаче има и трима души с лаймска болест и ку-треска. В Стара Загора и Бургас чревните инфекции също се увеличават, има и случаи на марсилска треска.

 

05-01

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве