Бундесбанк: Германските износители ще пострадат от епидемията от коронавирус в Китай

Германските износители вероятно ще пострадат от епидемията от коронавирус в Китай, която заплашва да навреди на глобалните вериги за доставки, предупреди Бундесбанк.

В своя ежемесечен доклад, представен в понеделник, централната банка на Германия обрисува нерадостна картина за състоянието на немската икономика, твърдейки, че понастоящем няма признаци, че растежът ще се подобри през първото тримесечие на годината.

Рязкото забавяне на вътрешните разходи, значителният спад в инвестициите за оборудване и свиването на глобалната търговия попречиха на най-голямата европейска икономика да нарасне в края на миналата година, показаха данни на официалната статистика Destatis, оповестени през миналата седмица.

Бундесбанк определи смъртоносният коронавирус, който вече е отне живота на 1770 души и зарази над 70 000 в Китай, като "цикличен низходящ риск" за икономиката на Германия, информира БНР.

Китай е огромен пазар за немските компании, тъй като се нарежда на трето място по важност след останалата част от Европейския съюз и САЩ с годишни продажби за близо 100 млрд. евро.

"Временният спад на общото търсене може да затрудни германската експортна активност", заяви Бундесбанк в последния си доклад и предупреди: "Нещо повече, някои глобални вериги на създаване на стойност биха могли да бъдат увредени от въведените мерки за сигурност. Едно от последствията ще бъде затрудняване на веригите на доставки при избрани отрасли".

Коментари

Задължително поле