Бункерът и резиденцията на Чаушеску – разкош и величие (СНИМКИ)

Резиденцията, в която се помещават някои от ловните трофеи на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, беше отворена за обществеността през 2017 година. Тук може да се видят масата и диванът, на които са пили чай покойният румънският лидер и бившият американски президент Ричард Никсън по време на посещението му в Румъния, като и много от подаръците, получавани от различни държавници.

Противоатомния бункер е построен в мазето, на почти 10 метра под земята, където фамилия Чаушеску да потърсят убежище в случай на бомбардировка, химическа или ядрена атака. Херметически затворена тежка стоманена врата, водеща към бункера, се отваря със скърцане. Свежият въздух изчезва зад нея. Бункерът се намира на две нива под разкошна вила в луксозния квартал на Букурещ Примаверии, предпочитан по онова време от комунистическия елит. Резиденцията е собственост на Чаушеску по време на 24-годишното му управление на Румъния. Неговият режим е смятан за един от най-репресивните зад Желязната завеса.

По думите на екскурзоводите в комплекса, това е преходен бункер – няма баня или кухня, което означава, че не би могло да се живее в него дълго. Според запознати, той изобщо не е използван.

Г-образният дворец има 80 стаи, декорирани в различни стилове, от спалнята в стил Луи XIV, до киносалон в стил Art Deco. В двора на бившата резиденция се разхождат пауни, потомци на двойка, която Чаушеску получава като подарък, при посещението си в Япония през 70-те години.

Вилата е ограбена по време на революцията през 1989 г., но протестиращите нанасят изненадващо малко щети. Чаушеску беше осъден от висшия съд и екзекутиран на 25 декември 1989 г. Той е единственият екзекутиран комунистически диктатор от Студената война.

И докато резиденцията му изглежда замръзнала във времето, страната все още носи белезите на режима на Чаушеску. Втората най-бедна държава в Европейския съюз е затънала в корупция. Много комунистически служители все още присъстват в обществения живот днес, а правителството изключително бавно връща имуществото, конфискувано от комунистите, на собствениците му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл