Бургаските потайности: Където щракне капанът

Има идея за жп връзка през Сарафово до Слънчев бряг

Има едно място в Бургас, което и зиме, и лете е еднакво желано. Щом слънцето се покаже в ранния март, макар още да е студено и лятото да е мираж, това място започва да „дърпа“ с примамката си всеки бургазлия и гост на града.

И през зимата - сиво, студено, а пък „сиренцето“ си стои в капана и мами посетители. Става дума за най-известните заведения в Бургас. Те далеч не са луксозни, но пък са на брега на морето.

От години са ги кръстили „капаните“. Прясна цаца с бира, най-вкусното в града шкембе и рибена чорба са всъщност примамките, които ловят туристи и постоянни посетители обед и вечер, някой път и до зори. Естествено, към вкуснотиите трябва да се прибави и чудната гледка към морето, а нощем - шумът на вълните, който „пробива“ мрака.

Урок за капанджии

И тази година капаните се стягат за новия летен сезон. Някои работят целогодишно, други ги сковават бързо преди началото на сезона.

„Миналата година почивах със семейството си на къмпинг на юг от Бургас. И много ни харесаха мидите. Питам собственика - откъде са, а той ми отговаря, че са купени от голяма верига магазини. Поглеждам към морето - рибари пърпорят с лодките си. Казах на дъщеря ми да отиде и да купи прясна риба и каквото има извадено току-що от морето. Направихме си рибата сами. Ей затова хората ходят в Гърция“, ниже разказ разочарован турист. Този разказ трябва да е урок за всички капанджии, ресторантьори и собственици на заведения по ивицата. Всеки иска романтика, ама освен нея и прясна риба.

На капаните в Бургас през лятото хит са калмарите по гръцки, цацата, сафридът и попчетата. Естествено, всичко това върви с бира, узо или нашенска ракийка и бяло вино.

Голямото претопяване

Някои от капаните изобщо нямат имена, другите заведения по брега си имат - например „Тропиканата“. Но и на тях им казват „капаните“.

На разходка край морето няма значение в кой капан ще седнеш. Усещането все е приятно и рибите са вкусни. Електробусче вози туристи и местни от Мостика до Морската гара, където ресторантът за морски дарове носи името „Капитан Джак“, но и него взеха да го претопяват - „Капанът на Морска гара“.

Все пак обаче основният район на капаните си е на Северния плаж. Там мястото винаги е било култово. Навремето тук беше Евиният плаж, до него - Адамовият. За разлика от Евиния, който бе ограден с дървени плоскости, надупчени от недобросъвестни граждани, Адамовият бе свободна територия - без ограждения.

Съвсем наблизо минаваше и теснолинейката за Поморие. Тази, дето машинистът където си искал спирал - да си набере примерно царевица в някоя нива, защото освен неговия друг влак по линията не минавал. Така поне разказват. Сега има идея за жп връзка, която да свързва Бургас със Слънчев бряг, а междинна спирка да е Сарафово, където е и летището.

Друга особеност на капаните е, че те се намират по пътя към безплатния санаториум за лечение на ставни болежки - езерото с луга. Там нашенци и чужденци прииждат цяло лято, та почти до края на ноември, за да се топят в лугата и калта. На връщане, естествено, никой не се отказва и от другото удоволствие - да седне в заведение на брега и да се почерпи с прясна цаца и ледена бира.

Плажуващи паникьосват роднини

Капаните са култови и с маса забавни случки. Например носят много ядове на спасителите. „Често близки на плажуващ идват при нас паникьосани, че го няма. Търсим в морето и по плажа - няма и следа. В крайна сметка се оказва че е седнал на капаните за по бира с някой приятел. Да не говорим, че често така правят и някои майки с деца, които оставят на бабите на плажа“, разказват морските вълци.

Тук се раждат и много познанства, приятелства, разцъфтяват любови. Компания от няколко дами например всяко лято през юли и август си дава среща тук. Всяка сутрин в ранни зори посрещат изгрева на слънцето, а после пият първото си кафе.

Групи бургазлии са тук от зори всяка сутрин - за здравословна разходка, да потичат или просто да погледат морето. А вечер тук просто е претъпкано.

Безспорно заведенията на плажа са в центъра на бургаските потайности.

Какво им е потайното - сядаш, а наоколо се изсипва целият град на разходка, минават и велосипедистите и си на показ, контрират някои бургазлии. Според тях „капаните в Морската“ са си направо любов. Биричка с шкембе, топла цаца с лимонче отгоре и пържени картофки със сирене - за всеки случай, ако останеш незаситен... Няма спор - никой не може да остане безразличен.

Потайностите идват от онази лятна атмосфера на Бургас, която те кара да ставаш откривател на неподозирани романтични пристани и тайни любови. Все предложения, на които не можеш да откажеш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи