Бургас гостува в НДК с изложба и поезия

Две интересни събития ще представят малка част от културния потенциал на Бургас в столицата. Заповядайте на 20 май в НДК! Инициативата се реализира по идея на Община Бургас и галерия „Петко Задгорски”, която отбелязва 75 години от създаването си.

Селектирани произведения от нейния фонд ще бъдат подредени в художествената зала на Националния дворец на културата от 18.00 часа на 20 май. Изложбата включва 30 селектирани картини на художниците Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не може да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция ще може да бъде разгледана до 15 юни.

Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще четат свои стихове в уютната атмосфера на клуб „Перото“, НДК, от 16.30 часа. Така Бургас – „Града – най-хубав на земята”, както пише приживе в стихотворението си „Улицата ме изпълни…” големият поет Христо Фотев, ще представи есенция от съвременна поезия за всички гости и почитатели на литературата.

В програмата са включени лауреатите на тази престижна награда Аксиния Михайлова (2010), Росен Друмев (2012), Йордан Ефтимов (2014), Иван Сухиванов (2016), Александър Секулов (2018) и Цвета Делчева (2020). Заедно с тях авторски стихове ще представят и поетесите  Роза Боянова и Милка Стоянова.

Стихове на първия носител на пластиката „Златно перо” – Тома Бинчев, ще бъдат поднесени от водещия Христо Симеонов.

Литературната награда е учредена през 2008 г. от Община Бургас съвместно със Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март, когато е рожденият ден на поета Христо Фотев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура