Бургас почете паметта на жертвите от Холокоста с филм за подвига на Ирена Сендлер

„Да помним, за да не се повтаря” -  категорично  заявиха гимназисти от бургаските училища, които се присъединиха към международната инициатива на Световния еврейски конгрес „#Wе Remember” с общата си снимка. Това стана на организираното от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” събитие в Културен център „Морско казино”, посветено на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста- 27 януари.

В навечерието на възпоменателния ден, в който преди 74 години са освободени оцелелите от лагера на смъртта Аушвиц, се събраха младежи от Профилирана природоматематическа гимназия ”Акад. Никола Обрешков”, Професионална търговска гимназия, Профилирана гимназия с преподаване на немски език "Гьоте" и Профилирана гимназия за чужди езици ”Васил Левски”, както граждани, общественици и журналисти. За първи път в  Бургас пред тях бе прожектиран документалният филм „Животът на Ирена Сендлер”. Лентата пресъздава истинската история на една обикновена полска жена, спасила над 2500 еврейски деца от Варшавското гето по време на Холокоста. Документалният разказ предизвика изключително силно въздействие върху младите хора, някои от които за първи път се докосваха до човешка трагедия от такъв мащаб.

Събитието бе съвместна инициатива на „Алеф” и Полския институт в София, осъществено с подкрепата на Община Бургас.

“Ако забравим, значи сме съучастници”, твърди Ели Визел, авторът на „Нощта”- книгата която разказа на света за Холокоста. „Ако останем безразлични, също ставаме  съучастници”, перифразира  думите му Елка Василева от Център „Алеф” по време на беседата след събитието. Тя акцентира върху необходимостта човечеството да отбелязва с мемориален ден паметта на жертвите от Холокоста. „Свидетели сме, как езикът на омразата надига глас. Ежедневие са вандалски прояви и насилие над слабите, независимо към кой етнос принадлежат. Този ден освен спомен и помен, е предупреждение, че позорни периоди, познати  от миналото, не са невъзможни и днес!  Припомнянето на Холокоста е начин да се види докъде могат да стигнат подобни расистки идеологии,” допълни тя.

Писмото от Алберта Алкалай- председател на Център „Алеф”, в което тя обръща специално внимание на спасителите на евреите, също бе посрещнато с видим интерес.

„Хора като Ирена Сендлер, които са загърбвали собственото си благополучие, кариера, здраве, живот в името на това да помогнат  и да избавят от смърт другия, различния, непознатия, са една особена раса човеци, с инстинкт за съхранение на другите, герои, праведници, свръхчовеци със свръхемпатия и свръхморал.  Днес, когато скърбим за близо 6 милиона евреи, от които повече от 1 милион невинни деца, изгорени в камерите на смъртта, само защото са родени евреи, когато припомняме най-голямата  дехуманизация и трагедия в човешката история Холокоста,  подвигът на тези хора, опълчили се на страха и на смъртта, заслужава нашата благодарност и нашата незабрава”, написа тя.

Филмът за Ирена Сендлер и беседата след него предизвикаха към сериозен размисъл участниците във възпоменателната проява. Пълните със сълзи очи бяха доказателство, че посланието „Да помним, за да не допуснем отново”,  е достигнало до точното място.

С общата снимка, публикувана и в социалните мрежи, Бургас се включва в годишна кампания # WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия. Така ще бъде разпространено посланието, което означава никога повече терорът да не се повтаря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони