Бурният вятър събори дървета и отнесе покриви в Северозападна България

Снимка: BulNews.bg

Най-тежко е положението в Монтанско

Вятър със скорост 90 км в час се изви в неделя следобед в област Монтана. Стихията изпотроши клони и изкърти цели дървета. Паднали стволове потрошиха кола и ограда.

Квартали в Монтана и Лом останаха без ток за известно време. Бурните пориви се  разразиха между 14 и 15 часа.  Тайфунът е съборил бор до детска градина „Калинка” в областния град, а друго прекършено дърво е притиснало кола в квартал „Младост”. Има и срутен билборд. Вятърът е отнесъл и ламарини от покриви и парчета изолации от сгради. Според първоначални сведения няма пострадали хора.

Част от Монтана и крайбрежния квартал „Боруна” в Лом са останали без електричество заради прекъснати проводници, но  токът е бил възстановен. Пожар е бушувал в складиран слънчоглед във фирма за производство за олио в село Якимово, но огнеборците са загасили пламъците. Имало е и пожар в сухи треви в региона, но и той е потушен, казаха от Областната управа.

Към 17 часа вятърът е отслабнал, но се очаква отново да се усили, заявиха от МТО станцията край Монтана.

По-рано от МВР съобщиха, за получени множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър в Северозападна България. По данни на ГДПБЗН най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка.

От ГДПБЗН припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

 

eef9d60ce9ce82a79b01bfc9663ec026

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България