Бурни ветрове обединиха два огромни пожара в Австралия

Снимка: Twitter/ Архив

Бурните ветрове в Австралия обединиха два огромни пожара в мегастихия на територия, почти четири пъти по-голям от площта на Ню Йорк в петък, докато хиляди се събраха, за да поискат отново действия срещу изменението на климата, предаде АФП.

"Условията днес са трудни", заяви Шейн Фицсимонс, комисар в местна служба за пожарна служба в щата Нов Южен Уелс, след дни на относително спокойствие. "Горещите и сухи ветрове ще се окажат отново истинското предизвикателство."

Температурите се повишиха над 40 градуса по Целзий в части от Нов Южен Уелс и съседния Виктория, където вниманието беше съсредоточено върху двата пожара, които се свързваха, за да образуват още едно огнено чудовище.

"Бедственото положение" бе удължено с 48 часа преди прогнозата в петък за горещи температури и бяха издадени заповеди за евакуация за райони около границата на Нов Южен Уелс и Виктория.

Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че в щата горят над 130 пожара, като малко над 50 все още не са поставени под контрол.

На остров Кенгуру в южна Австралия най-големият град беше отрязан, след като пожарникарите се бориха с опасни огнища, принуждавайки някои жители да избягат на местен кей.

При катастрофалните горски пожари загинаха най-малко 26 души, унищожени са над 2000 домове и са изпепелени 80 000 квадратни километра - площ с големина на Ирландия. Учените от университета в Сидни изчисляват, че при пожарите са убити един милиард бозайници, птици и влечуги.

Тежките условия са били подхранвани от продължителна суша и влошени от климатичните промени, като експертите предупреждават, че такива масивни пожари стават все по-чести и интензивни.

Австралия преживя най-сухата и най-горещата регистрирана досега година, като през 2019 г. най-високата средна максимална температура от 41,9 градуса по Целзий беше регистрирана в средата на декември.

В Сидни и Мелбърн хиляди хора отново излязоха на улицата, за да изискват консервативното правителство на Австралия да направи повече за справяне с глобалното затопляне и намаляване на износа на въглища.

„Променете политиката, а не климата“ се четеше на един плакат, отразявайки все по-разгорещения спор за причината за пожарите.

Според изследователите аварийната ситуация с горските пожари е предизвикала онлайн дезинформационна кампания, "безпрецедентна" в историята на страната, с включени ботове, които да прехвърлят вината за пламъците встрани от климатичните промени.

Коментари

Задължително поле