Бурята "Харви" удари Луизиана

Бурята "Харви" се върна обратно на сушата и връхлетя западно от Камерън, щата Луизиана, но очакванията са, че постепенно ще отслабва, докато се придвижва на север, съобщи Националният център на САЩ за ураганите, цитиран от Асошиейтед прес.

Очаква се бурята да донесе големи количества валежи в Луизиана, преди да продължи към Арканзас, Тенеси и части от Мисури, където също не са изключени наводнения.

Харви връхлетя крайбрежието на Тексас като ураган от четвърта степен в петък вечерта, а впоследствие отслабна до тропическа буря. По информация на "Ню Йорк таймс" жертвите на природната стихия вече са 30.

Бурята предизвика катастрофални наводнения в Тексас, като най-сериозно пострада град Хюстън. Евакуирани са стотици хиляди хора, а заради опасност от мародерски набези е въведен комендантски час.

Очаква се проливните дъждове да спрат най-късно до 48 часа. Междувременно експерти предупреждават, че възстановяването от стихията ще отнеме месеци и дори години, а по предварителни прогнози на компания за анализи щетите могат да възлязат на 42 млрд. долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който посети Тексас, смята, че в историята на САЩ не е имало "толкова скъпоструващо нещо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка