Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Снимка: Архив

Предвижданата буферна зона в Сирия по протежение на турско-сирийската граница ще бъде под турски контрол. Това заяви говорителят на турския президент на пресконференция в Анкара след днешното правителствено заседание.

На 23 януари турският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва, съобщи още Ибрахим Калън. По време на еднодневната визита ще бъдат обсъждани ситуацията в Сирия и двустранните отношения, поясни турският президентски говорител.

Той добави, че при посещението си миналата седмица в Турция американската делегация, водена от съветника по националната сигурност Джон Болтън, е връчила на турската страна правно необвързващ документ (нон-пейпър) с информация за изтеглянето на американските части от Сирия.

Междувременно под заглавие „Турско-руското сътрудничество има ключова роля за разрешаване на сирийската криза“ руският вестник „Комерсант“ публикува текст на турския президент Ердоган, информира БНР.

Според него кризата може да бъде решена само от страните, на които излекуването на раните от войната би донесло полза. Турският държавен глава обаче подчертава, че страната му няма да позволи съществуването на каквито и да било „елементи“, застрашаващи сигурността на Турция.

Над 90% от живеещите в Сирия кюрди биха попаднали в предвидената 20-милна (32 км) буферна зона. В нея би влязла и стратегическата магистрала М4, която свързва Ирак на изток с Алепо на запад.

Турция обещава да върне на територията на Сирия бежанците, които е приела, и новосъздадената зона за сигурност ще бъде използвана и за тази цел. Кюрдските сили, подкрепяни от Съединените щати, трябва да се изтеглят от тази ивица.

Коментари

Задължително поле