Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Бухалката на Бети Панова Как съпругата на председателя на ВКС влезе в ролята на рекетьор от средата на 90-те години

Джейн Съливан и Джон Робъртс – малцина са българите, които от първия прочит на тези имена биха разпознали кои личности стоят зад тях. Но със сигурност мнозина наши сънародници са фенове на ИлонМъск, собственикът на Space X – компанията, която миналата седмица изстреля в Космоса най-мощната ракета в света, заедно с любимата Tesla на милиардера.

Джейн Съливан Робъртс е юрист, занимава се основно с благотворителни каузи, била е част от ръководството на една на големите феминистки организации в Съединените щати. Тя е съпруга на Джон Робъртс, който през 2005 г. се закле като 17-тия председател на Върховния съд на САЩ. Сега си представете, че като представител на една от неправителствените организации Джейн Съливан започне кампания срещу иноватора Мъск. Знаете, че това би било невъзможно. А ако все пак се случеше, то репутацията на Джон Робъртс би била сериозно накърнена и оставането му на високия пост неприемливо. Америка е велика държава, защото нейните строители и пазители на законите винаги са поставяли над всичко частната инициатива, свободата на духа и възможността мечтите, колкото и големи да са те, да получат възможност за реализация.

За да разберете защо правим този коментар, ще е нужно да се върнем в България и да отидем на 155 км. североизточно от София – в красивия планински град Троян, където живеят около 20 000 души. Вече над 70 години там дейност развива, с малки прекъсвания, една от емблемите на българското машиностроене – предприятието “Елпром Троян”, лидер в производството на електромотори.

С уважение към създателите на предприятието преди повече от 70-години
С уважение към създателите на предприятието преди повече от 70-години

Достатъчно е човек да погледне корпоративния сайт на компанията, за да види как настоящият мениджмънт се отнася към историята. Няма да звучи пресилено, ако установим, че подобно отношение към създателите на компанията може да ни накара да изпитаме единствено уважение. Защото настоящето би било невъзможно без историята. От две години, след като е изваден от погрома на криминалната приватизация, довела до спирането на работа през 2010 г., “Елпром Троян” не просто се възражда, а е една от първите български компании, които вървят по модела на Индустрията 4.0 или т.нар. “умни заводи”. Посредством въвеждането на иновативни технологии, производителят създава и “умен електромотор”, който вероятно е един от първите в света. “Преди умният завод беше химера, но днес научната фантастика се превърна във факт”, казва в едно от интервютата си изпълнителният директор Младен Мондешки.

Успехът на компанията не остава незабелязан. Фирмата е отличена със “Златен медал” за Иновации на Международния панаир в Пловдив през 2017 година, а през януари тази година, лично посланикът на Германия Н.Пр. ХелбертЗалбер награждава Мондешки на церемонията по връчването на 14-те награди на Германо-Българската индустриално-търговска камара за принос в развитието на икономическите отношения между двете страни. Мондешки не крие, че водещо за развитието на предприятието е възможността да си партнира с големи индустриални производители. И няма нищо по-логично от това част от тези компании да са именно от Германия – лидерът на индустриална Европа. Заради това амбициите на “Елпром Троян” са голяма част от инженерите й да преминат през обучения в Германия.

По всички показатели за правене на бизнес, компанията би трябвало да среща подкрепата на държавата. Фирмата е амбицирана да създава работни места в България (само тази и следващата година се планира назначаването на около 300 служители), при това в сравнително малко населено място. Управляваното от Мондешки дружество не просто на думи дава своя принос в повишаване на стандарта на живот в Троян и създаване на добавена стойност за местната икономика, но и практически показва как се бори демографската криза с обезлюдяването на цели региони на страната. И тук подкрепата на държавата далеч не трябва да се изчерпва със съдействие от икономическото министерство или с местната власт. Тук е мястото и на съдебната власт, която трябва да гарантира предвидимост и сигурна среда за инвестициите, а не непрекъснато да генерира скандали и да бъде сочена от чуждестранния бизнес като основна пречка за по-висок икономически растеж.

Корпоративният сайт на "Елпром Троян” и признанието, което Младен Мондешки получава за принос в Германо-Българските икономически отношения
Корпоративният сайт на „Елпром Троян” и признанието, което Младен Мондешки получава за принос в Германо-Българските икономически отношения

У нас, обаче, нещата често се случват по обратния начин. В края на миналата седмица в немскоезичното издание “Виртшафтсблат” бе публикуван обширен материал за “Елпром Троян”. Като автор на статията се е подписала Бети Панова, както обича да нарича себе си съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов Елисавета Панова. Малка подробност е, че всъщност изданието е нейна собственост, придобито по наследство от първия й брак. Що се отнася до самия материал, той съдържа всички елементи на поръчков пасквил, който не покрива и най-ниските стандарти за истинска журналистика. “Статия”, която изглежда повече като рекетьорска бухалка от средата на 90-те години, когато мутри-застрахователи гарантираха спокойствие, ако си платиш. Мястото на дебеловратите батки днес е заето от съпругата на съдия № 1 – същата, която един абдикирал бивш министър на правосъдието наричаше на тайна сбирка с подсъдим олигарх, професионални протестъри, поръчкови журналисти и провалени политици, незнайно защо – “Черен лебед”.

Основният смисъл на размаханата бухалка от Бети Панова е омаскаряването на бизнеса на младия предприемач, който видиш ли, бил брат на адвокат Момчил Мондешки – същият, който уволнената съдийска Румяна Ченалова бе записала при разговора си с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.

С назидателен тон Панова атакува Германо-Българската индустриално-търговска камара, че едва ли не била подвела посланика на Германия у нас ХелбертЗалбер. Понеже дипломатът бил от по-малко от половин година в България, той не знаел на кого дава наградата. Това обидно за всеки посланик внушение, “Черния лебед” включва в токсична амалгама от измислици, полуистини и директни клевети по адрес на произхода на средствата на Младен Мондешки. За целта са ползвани извадки от материали, списвани от двама псевдо-журналисти, известни с това, че са готови да окалят всеки, стига някой да им го поръча и да плати за това. Единият – прехранващ се като дописник на компромати, понякога анонимни и обявил се за издател на карикатурен вестник, драскан по поръчка на олигархични кукловоди. Другият – известен с това, че е изгонен поради некадърност от половин дузина медии, заради което се подвизава като “момче за бомбастични скандали” в емблемата на поръчковата и фалшива журналистика – Биволъ и доверен приятел на “гнилата ябълка” Ченалова.

И всичко това – защото един млад предприемач се гордее с делото на своя дядо Минко Мондешки и основателя на “Елпром Троян” Марин Стаевски, а днес се опитва да възроди едно фалирало след криминалната приватизация предприятие. Същата тази грабителска приватизация, осъществена в най-криминалния период на Прехода – управлението на Иван Костов, който заедно със съпругата си Елена Костова са близки семейни приятели с Бети и Лозан Панови.

Не е случайно, че основни пасажи от иначе немскоезичната статия, биват препубликувани на български в сайта на Явор Дачков, добил популярност в последните 3-4 години като един от “гласовете” на банкера-беглец Цветан Василев. Нещо повече, Дачков не за първи път пуска поръчкови материали срещу компанията.

Едва ли си дава сметка, но с публикацията си, Бети Панова потвърждава факти, които отдавна са известни– за съществуващата взаимовръзка по оста Цветан Василев-Иван Костов-Лозан Панов. Когато обаче това е потвърдено лично от “Черния лебед”, то няма как да не си направим изводите защо свързани с тази ос поръчкови медии, зависими автори, марионетни политици водят хибридна война срещу държавата и нейните институции, а в конкретната ситуация и срещу инвеститори, опитващи се да развиват честен бизнес у нас.

Пасквилът на Бети Панова повдига и друга тема – за върховенството на закона и за неговото отсъствие у нас. Как да чувства сигурност в България предприемач, бил той българин или чужденец, ако лично съпругата на председателя на Върховния съд пише поръчкови материали срещу инвеститора. Бизнесменът винаги може да потърси правата си в съда – но кой ще е този съдия, който би отсъдил срещу жената на “съдия № 1”, нали утре, когато се яви за конкурс пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, Лозан Панов ще гласува против кандидатурата му. Но ако оневини за клеветите Бети Панова, току-виж Панов издаде заповед за командироването на въпросния съдия в по-горната съдебна инстанция.

“Труд” също има основание да потърси отговорност за клеветите в “статията” на “Черния лебед”, знаем и защо присъстваме там. Защото сме от малкото издания, които разкриват тежките нарушения на Лозан Панов и многократно сме аргументирали позицията си защо е пагубно за България да има начело на Върховния си съд подобна персона.

Не на последно място, Бети Панова ползва издание, което тя дори не е създала, а което е получила “на готово” от 32 години по-възрастния й покоен първи съпруг Иван Ганев. Но това само измерва нивото на морал у хора като Елисавета и Лозан Панови, ползващи чуждия труд и институционалните ресурси за собствена угода и в интерес на скритите им кукловоди. В държава, която държи на върховенството на закона, злоупотребата със служебното положение на единия член на семейството от другия, би трябвало да се разглежда като грубо погазване на нормите за конфликт на интереси. В конкретния случай, Елисавета Панова не просто злоупотребява, тя използва позицията на Лозан Панов, за да оказва натиск върху номиниралите, наградилия и наградения. “Черния лебед” се опитва да унищожи репутацията на български предприемач, което би имало преки последици върху бъдещето на стотици работещи във възраждаща се компания с над 70-годишна история. За справка – преди приватизацията при Костовото управление, в “Елпром Троян” са работили 1800 души, за да се стигне до фалит на дружеството през 2012 г. при предишния собственик – фирма, свързана с олигарха Николай Банев.

Ако България иска да покаже, че уважава и закриля собствените си предприемачи, то пасквилът на Елисавета Панова незабавно трябва да послужи за самосезиране от страна на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който да стартира проверка за наличието на конфликт на интереси.

И не на последно място – “статията”-бухалка на Бети трябва да се разглежда като основание за незабавната оставка на нейния съпруг Лозан Панов. Оставането на председателя на ВКС на поста му и един ден след това “мутренско размахване на рекетьорската бухалка”, ще покаже, че у нас не само няма върховенство на закона, но България никога няма да има онези основополагащи правила, които поставят “Америка на първо място”. Защото в САЩ, ако Джейн Съливан бе сторила нещо подобно, то отдавна Джон Робъртс нямаше да е начело на Върховния съд. Но може би точно заради това, докато тук предприемачи рискуват като инвестират да бъдат “ударени” от превзетия от мафията Върховен касационен съд или от клеветите на Бети, то в Съединените американски щати, все по-усилено се готвят да дадат в частни ръце развитието на космическата индустрия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (38)

 1. Браво, “Труд”! С тази статия излязохте едни гърди пред Крачунов в надпреварата за приза “Журналистическо дъно”!

  1. Ех,Иванов,Иванов,щом четеш Труд значи си любопитен,а като си толкова любопитен задай си въпроса сам на себе си-толкова ли е честен Панов и заслужава ли да е на върха на касационен съд?Прочети пак статията,но внимателно и надявам се да разбереш,че няма не верни твърдения в нея.А когато някой заема голям пост някъде по света,та дори и в тази малка наша България,при съмнения за корупция,подкупност,пристрастие към определена политическа сила и т.н. и т.н.,дори само при намек за такова нещо,негово задължение е да се оттегли от поста,който заема.Но това се случва другаде по света,не тук ,не в България.

  2. Защо Христо Иванов не види дъното, в което вкара правосъдието заедно с Лозан Панов и Пукталия Третополов Педал Кристи Такофф от Дай България ( фашистката партия) , а се вглежда в истинската журналистика, а не грантаджиисщата като Соросоидната! Те съсипаха България, Капитал, Дневник, Медиапул, …. защитават които плати! Тжва е нормално за тах, така да свикнали от години!

  3. Иванов, имам обосновано предположение, че си Панов. Имай поне малко достойнство. Всички знаем за това, че си баща на корупцията и чантаджииството, ходиш в катората на айдукат Иван Тодоров, ходиш заедно с Божо по кръчми да поливате продадени решения, това е корупцията в България, няма друг такъв съдия. Срам за гилдията. Позор за съдебната система, а жена ти е позор за журналистиката.

 2. Това се казва жена пожар – жениш се и гориш

 3. Много сте прости в тази медия ! Не ставате и за писачи даже

 4. Ами точно такива продажници излагат страната ни в очите на чужденците. Самозабравили се простакеси и алчните им мъже. Срамота

 5. Ами дошло е време лебеда да бъде пооскубан май, взел се е много насериозно !

 6. Този лебед знаете ли за кого пише!!! Мокра поръчка на Борис Бояджиев ! А кой е Бояджиев, приватизатора на Генерал Гоцев, с адвокат Радан Кънев! Да правилно чухте ДС от всякъде, не демокрация, фашизъм! Борис Бояджиев е приватизатор който подведе хората с масовата приватизация, сега заедно д Банев имат частни приватизационни-еднолични фондове! Народа обран и изхвърлен! Но това за Черната Бети е нормално, тя е от същият калибар! Вижте общръжението и! Паразити!

 7. Много сте прави Труд, човек се опитва да се развива и да даде препитание, а такива като Панови всячески се опитват да пречат. В една нормална страна инвеститорите се уважават, а тук се позволява на треторазредни драскачи да уронват престижа не само на инвеститора, но и на институция като немското посолство.

 8. Защо Мондешки не заведе иск за 1 000 000 срещу Черната Бети Панова ? Този урунгил Панова да знаете в зала като и пръснат пирушината стова много артистична, НАТФИЗ е завършила с отличен! Но не пропидкаите, дъдете я и до допка на фалшивите новини.

 9. Бети Черната , лъжливата Бети, вдовицата Бети, но истината е, продажната Бети.

 10. Опази боже от такива жени като Черната Бети! Освен вестник менте, очевидно страда и от тиха стая. Озаптете я тази женица!!!!

 11. Явно не са наградили човек на Панов и затова така са изригнали! Всичко си има просто обяснение, тези мижитурки са за затвора

 12. Истината е, че нищо немско, било то вестник или посланик НЕ трябва да ни интересува.
  Единственото важно е кога ще почнем да строим стената около този обор.

 13. Оставка на Лозан Понов, Мондешки да внисе искане във ВСС, веднага. Днес.

 14. Панов е лицето на корупцията в България, а Да България на фашизма. Замислете се какво направи Да България с Банев, нищо, с Гриша Ганчев, нищо? Защо? Защото са на Цветон Василев хора! Да кажем не на страха, вън на Панов!

 15. Паразитите Панови обхващат все повече инициативи. Начинания ни трябват . Кои сте Вие семейство Панови и каква е вашата мисия ?

 16. да ви кажа защо грантаджиите по България: защото взимат кинти, а кой ги дава е въпроса!

 17. г-жо Панова кога създадохте Вие работни места с които се храни почти цял град ? Впрочем коя сте Вие….? Какво сте създали ? С какво се занимавате ? Какво целите с присъствието си? Защо унищожавате България ? това някаква семейна политика ли е ?????
  Вън от България, Вие сте срам за всеки българин.

 18. Не мога повече да търпя как мързели и често пъти подкупни лица от т.нар. хай на България , наливат обидни квалификации както за страната ни, така и за предприемчивите находчиви наши граждани.
  г- жо Панова или коя и да сте………..що не вземете да ги прегледате течението……но не на мисълта, а някъде там по надолу. Я коя бяхте Вие ????? ааа онази с многото бракове….нали знаете как са ги наричали такива като Вас. Пайрясница. Честито.

 19. ще трябва да си търсим нов шеф на ВКС.
  Бети е известна в западните среди като мор за мъжете.

 20. „Елпром Троян“ е не-само всепризнат лидер в областта на иновацийте в машиностроенето, но и като една от малкото български компаний внедрили в производството си т.н. „умни заводи“. Така, че само адмираций и поздравления за иновативния подход на ръководството в лицето на неговият лидер Младен Мондешки. Браво!!!

  1. пич, ама ти си голям фен на „й“-то! Слагаш го дет свариш, ама то иначе как да се забавляваме,а?

 21. Групичката около Панов и компания, друго освен да плюят по успехите на хората не могат. Целта им е да пкиркият собствената си неудачност и некомпетентност, както и невъзможността да направят нещо градивно за обществото, както това успя да направи Мондешки. Можем само да ги съжалим, толкова си могат!

 22. Дано в България се появят повече инвеститори като Мондешки и по-малко драскачи на празни приказаки като тази.

 23. Не всеки има капацитета и качествата да развива така успешно едно тотално разграбено предприятие като „Елпром Троян“, както това прави г-н Младен Мондешки. С действията си той доказа, че не само може но и внедрява най-новиtе технологий в индустрията. Благодарение на този иновативен подход предприятието печели много международни награди и отличия. Браво!!!

 24. Отвратена съм от драскачите тролове тук ! Отврат !
  Отвратителна,нагла,поръчкова,слагаческа статия !
  Пфу,ша повърна !

 25. Отвратена съм от драскачите тролове тук!
  Пфу,ша повърна !
  Отвратителна,нагла,поръчкова,слагаческа статия !

 26. Отвратена съм от драскачите тролове тук!
  Пфу,ша повърна !
  Отвратителна,нагла,поръчкова,слагаческа статия !
  Да го духате, сайта,що не ми пускате коментара,а ?

 27. Илонечето е Бети Панова, да ходи комбриг да съди на село каза:

  До отвратената Илона.
  Илонче ма, страно ма, буйно му, що се отвръщаваш ма, кажи си, ти не си Илона, ти си БЕТИ Панова.
  Отвръщението не е извинение, а коя медия е поръчкова ще разбереш като си отвориш писквилчето Виршафтсблат България. И не прекалявай с алкохола като пишеш след 21ч., че на другия ден трябва да се извиняваш, а хората трябва да гадаят трезва или нетрезва си писала поредния бълвоч преди да те съдят. Засрами се и бегай на село да садиш компири.

 28. Каква е разликата между Черен Лебед и Бяла Гъска?

 29. ЛОЗАН ПАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА. БЕТИ ПАНОВА ОТИДЕ НА СЕЛО ДА САДИ КОМПИРИ. СОРОС Е ИЗГОНЕН И ОТ БАЛГАРИЯ. ИВО ПРОКОПИЕВ Е В ЗАТВОРА ЗА КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ.

  1. ЕДИНСТВЕНАТА Грешка в коментара: … БЪЛГАРИЯ

 30. Тази злобна стрина Беци Пънова нещо добро да е направила за България? НЕ!!!
  Тази злобна вуйна баба Бети нещо да дарила или само дарения и грандове прибила?
  Тази крадлива Бети Панова като мъжа си само лъжи и мами.

 31. Преди време излязоха снимки на съдия Лозан Панов и адв.Божидар Банков как празнуват продадено решение заедно с клиента им в заведение в София. Ами къде е Бети Панова, защо не напрвави разследване? Мълчание. ОСТАВКА НА ЛОЗАН ПАНОВ ОЩЕ ДНЕС И ТОЙ Е ЖЕНА МУ СА МРЪСНИЦИ.

 32. Поръчителя на саттията „Талантливия Г-н Мондешки“ е скандалния приватизатор Борис Бояджиев. Кой е Борис Бояджиев ли? Роден в Асеновград, майка му от Агатово, баща му от Шумен. Бояджиев е доносник на ДС. Бояджиев през мутренските, 90-те години на миналия век в съдружие с Ген. Любен Гоцев учредяват приватизационен фонд за масова приватизация Св.Никола, който през 1998г. се прекръщава в Индустриална Холдингова Компания. Привитизира активи за милиарди срещу бонови книжки. Едно от предприятията който забърсва е Димо Димчев, което през 1998г. прекръщава на Елпром Харманли. Днес Борис Бояджиев е собственик на активите на приватизационен фонд Св.Никола, като премвинава през симулативен фалит и така се отървава от всички които са му се доверили по линия на масовата приватизация. Така от фонд за масова приватизация, става негов личен. Борис Бояджиев е женен за Теменужка Митевска , сестра на Петко Митевски – Главен Касиер на Алфабанк която обра с 21 000 000 лева преди години. Днес Петко Митевски е осъден на 15г. затовр и да върне парите, които бил похарчил за лични нужди, т.е. за Борис Бояджив. Та Борис Бояджиев е интересен човек, а защо Радан Кънев е адвокат на Борис Бояджиев, защо Борис Бояджиев протестира срещу Бойко Борисов пред съдебната палата редом с Радан Кънев!? Бояджиев е съдружник с ген. Любен Гоцев срещу който уж се борят! Днес всички от Да България и Реформаторския блок са БКП?! Доказано! Е това е демокрация!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.