Буяр Османи: Отношенията между РС Македония и България са на най-ниско ниво

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви днес, че няколкото протестни ноти от България и извикването на разговор на изпълняващия длъжността посланик на Република Северна Македония в София са свалили отношенията между двете страни на най-ниско ниво, предаде агенция МИА.

"Мога да констатирам, че сме на може би най-ниската точка в последно време, но мисля, че има потенциал за връщане на доверието, нормалната комуникация и сътрудничеството, ако има рационален дебат и подход. Обикновено изборите не помагат за рационализиране на дебата, не само в България, но и навсякъде", каза Османи на среща с журналисти.

Той посочи, че ситуацията е била подобна и когато е имало избори в Република Северна Македония.

Османи добави, че България и ЕС имат интерес от започването на преговори с Република Северна Македония през юни, защото по-нататъшното отлагане ще направи процеса непредвидим, "а това не е в интерес на региона и на ЕС", добави той.

"Ако процесът на разширяване на Европейския съюз не продължи напред, съюзът трудно ще си запази доверието на Западните Балкани след толкова много отлагания, заяви днес и вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров на пресконференция със словенския външен министър Анже Логар в Любляна, предаде агенция МИА.

Димитров посочи, че тази година страната му отбелязва две десетилетия от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС и е кандидатка за членство от 16 години.

"Решихме проблема с Гърция, чакахме за нова методология за повишаване на доверието в процеса на разширяване. Сега сме изправени пред, надявам се, последното предизвикателство с нашата съседка България", каза Димитров.

Вицепремиерът добави, че националната стратегия на Република Северна Македония е базирана на три стълба - преговори и взаимно разбиране с България, реформи в страната и съдействие и подкрепа от приятелите като Словения.

Димитров каза, че Логар го е информирал за приоритетите на словенското председателство на ЕС от 1 юли, сред които са и Западните Балкани.

Логар от своя страна каза, че срещата му с Димитров е била продуктивна и са обсъдили процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

Той изтъкна важността на реформите в Северна Македония и обеща подкрепата на Словения за започване на преговорите й с ЕС.

Словенският външен министър каза, че важен елемент на словенското председателство на ЕС ще бъде конференцията за бъдещето на Европа с приоритети като кризата с пандемията, здравеопазването и киберсигурността.

По време на посещението си в Словения Димитров ще се срещне и с президента Борут Пахор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа