Бъдещите юристи на единни държавни изпити

В “Право” ще приемат по същия начин, както досега, но за да се дипломират, бъдещите юристи ще трябва да издържат единни държавни изпити.

Реформа на правосъдното министерство

Ще се провеждат едновременно във всички висши училища със специалност “Право”

За следващата академична година

Единни държавни изпити при завършването си да държат всички студенти от магистърски програми по специалността “Право” във всички юридически факултети в страната. Това е залегнало в нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”, качена за обществено обсъждане от правосъдното министерство. Предвижда се новите правила да влязат в сила за академичната 2023-2024 г.

Докато приемът за една от специалностите с най-висок бал в родните университети остава без промяна: чрез приемни изпити или с оценки от матура, според избора на дадения вуз, то при завършването изпитите ще бъдат по конспект, утвърден от ресорния министър, предвижда новият документ. Той има за цел да актуализира старата наредба от 1996 г.

Спорен него обучението на студентите по специалността “Право” завършват с полагане на национални държавни изпити по публичноправни, по гражданскоправни и по наказателноправни науки. Те ще бъдат писмени и устни.

Писменият е анонимен и се състои в решаване на казус. Той се провежда в сградата на съответното висше училище и продължава 4 астрономически часа. Полага се едновременно във всички висши училища, които провеждат обучение по специалността “Право”. Датата и часът на провеждането му се определят от министъра на правосъдието.

Устният държавен изпит се провежда в 14-дневен срок след обявяването на резултатите от писмения изпит. При голям брой изпитвани студенти той може да продължи повече от един ден.

Преди няколко дни правосъдният министър Надежда Йорданова обясни, че единен изпит е необходим, за да стане възможно завършващите “Право” да отговарят на единен стандарт. Така, по думите ѝ, оценките от държавния изпит от всички факултети: четворка, шестица, петица и пр., ще означават едно и също.

Специалността “Право” е от регулираните професии и е натоварена с очаквания да отговаря на високи изисквания, което налага се извод за нужда от предприемане на реформа в юридическото образование, пише в мотивите към новата наредба.

Заложено е още обучение по “Защита на правата на човека” и “Организация на правосъдието и правозащитните институции”, предвидена е учебна практика от втори до пети курс, която ще е не по-малко от четири седмици годишно по дисциплини, изучавани през съответната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование