На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Бъдещи докторанти представиха свои изследователски тези

Катедра „Търговски бизнес“ организира докторантска сесия „Моята докторантска теза“, която се проведе в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Проявата е част от научния календар на катедрата и в нея взеха участие преподаватели и докторанти, обучавани в редовна и задочна форма. Интерес към проявата проявиха студенти от магистърска програма „Мениджмънт на търговската дейност“, редовна и дистанционна форма на обучение.
Научният секретар откри докторантската сесия и изрази очакванията на академичния състав на катедрата под ръководството на доц. д-р Светослав Илийчовски, че „амбицията и упоритостта на младите изследователи, каквито са докторантите, обучавани по докторска програма „Икономика и управление (търговия)“, трябва да прерастват в осъществяване на актуални теоретико-методологични и емпирични изследвания на търговската теория и практика в съчетание с проява на постоянство и неотстъпчивост в отстояването и доказването на изследователски идеи, тези и виждания“.

Докторантската сесия се превърна в подходяща платформа, в рамките на която обучаващите се към катедра „Търговски бизнес“ докторанти в редовна и задочна форма презентираха своите виждания относно формулирането и интерпретирането на значими части на дисертационния труд, каквито са: обектът и предметът на изследването; критическият анализ на степента на разработеност на избраната тема; теоретико-методологичната рамка на проучвания проблем; подборът на икономически инструменти на емпиричното изследване, анализиране и оценяване; обобщаващото заключение, включващо постигнатите резултати от проведеното проучване и насочващо към по-нататъшни изследвания на търговската наука или практика.

Докторантите изразиха личното си отношение към трудностите по дефинирането на изследователската теза, както и по нейното представяне и доказване в изложението на дисертационната разработка. Младите изследователи представиха изследователската теза като синоним и основно послание на дисертацията. Като главна идея на дисертацията, както откроиха докторантите, тезата трябва постоянно да присъства в дисертационния труд, като в последователност се аргументират нейните отделни елементи или аспекти.

Развилата се дискусия провокира участващите преподаватели и студенти да поставят свои въпроси, свързани с: какви умения и опит трябва да притежава младият изследовател; какви аргументи се следват при избора на изследователската теза; как се набират емпирични данни за състоянието и изменението на изследваните икономически проблеми, проявяващи се в търговската теория и практика; как се демонстрира информираност пред представители на търговската практика; каква степен на находчивост е необходима и какви изследователски подходи следва да се прилагат. В края на научния форум организаторите обобщиха, че полезните резултати от проведеното мероприятие намират израз в насочването и фокусирането на докторантското внимание към необходимата прецизност на формулиране, аргументиране и защитаване на изследователската теза на дисертацията, публично защитавана за придобиване на образователна и научна степен „доктор“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.