Българин, търсен в Гърция, оставен само с мярка "подписка"

Окръжна прокуратура – Бургас протестира определение на съда от 18.10.2019 г., с което Окръжен съд – Бургас е оставил без уважение искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Вълко П. и е постановил мярка за неотклонение „подписка“.

Вълко П. е задържан от служители на ОД на МВР – Бургас на 16.10.2019 г. Той е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Thrace, Република Гърция. В ЕЗА е посочено, че Вълко П. се издирва с цел изпълнение на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 години. Отразено е още, че за времето от 01.10.2009 г. до 14.12.2009 г. исканото лице заедно с още двама мъже са изготвяли фалшиви документи – индикации за бутилки за алкохолни напитки (уиски), показващи произход на алкохола от известни фирми за производство и търговия, но в действителност това не било така, като бутилките съдържали неистинска и негодна за потребление течност с оцветен етилов алкохол, с цел да заблуждават потребителите, които щели да се снабдят с него, като общата облага, която целели да набавят надхвърля сумата от 30 000 евро. Посоченото деяние има аналог в българския наказателен закон – престъпление по чл.172Б, чл.231, вр. чл.228, ал.1; чл.232, ал.2 и чл.234, ал.2, както и по глава 9 от НК.

По мнение на държавното обвинение – налице са предпоставките за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице. То се издирва от компетентните органи в Република Гърция за изтърпяване на присъда с наложено наказание от 8 години „лишаване от свобода“. Друг мотив за исканото задържане на лицето е, че тежестта на наложеното наказание е достатъчна за извод в насока – опасност от укриване на Вълко П.

Предстои Апелативен съд – Бургас да насрочи и проведе заседание по така направения протест.

Коментари

Задължително поле