Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Българите в чужбина остават без документи (обзор) Удължават с 6 месеца срока на лични карти и шофьорски книжки у нас

Светлана Цанева, шеф на Дирекция “Български документи за самоличност” на МВР и инспектор Дамян Димов от служба “Контрол върху общоопасните средства”, поясниха кои срокове се удължават заради извънредното положение.

При изтичане на валидността консулските служби ще им издават само пасавани за връщане в родината

Гишетата продължават да работят

Светлана Цанева, шеф на Дирекция “Български документи за самоличност” на МВР и инспектор Дамян Димов от служба “Контрол върху общоопасните средства”, поясниха кои срокове се удължават заради извънредното положение.

Българите в чужбина, на които им изтича срокът на валидност на личните карти и международните паспорти, трябва да се връщат у нас, за да ги подменят. Заради ситуацията с COVID-19 консулските служби няма да приемат заявления за смяна на личните документи, съобщиха специално за “Труд” от Министерството на външните работи (МВнР).

“В консулските служби на Република България временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт (пасаван)”, пишат в отговор на наше запитване от МВнР. И уточняват, че по принцип в чужбина и досега не са били приемани заявления за шофьорски книжки.

996 257 лични карти, 630 666 международни паспорти и 622 788 шофьорски книжки изтичат през през 2020 г., сочат данните на Дирекция “Български документи за самоличност” в МВР. За да не се тълпят хората на опашки в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение бе прието да се удължи с 6 месеца срокът на валидност на изтичащите лични карти и шофьорски книжки.

“Удължаването на срока на валидност се отнася само до документи на територията на страната. Ако човек иска да пътува в чужбина, трябва да си ги смени” уточни Светлана Цанева, шеф на МВР-дирекцията. Тя подчерта, че гишетата на паспортните служби и в КАТ продължават да приемат заявления, но при спазване на изискванията за дезинфекция и не се допуска струпване на хора. Цанева посочи още, че в момента няма наплив. Например – в понеделник, 23 март, в страната са били издадени само 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 книжки, докато седмицата по-рано броят им е бил съответно 5601, 1000 и 1269.

С 2 месеца след отмяната на извънредното положение се удължават разрешителните на търговците на оръжия и взривни и пиротехнически средства.

 

Шефът на дирекция “Миграция”:

Карантина 14 дни и за преселниците

Старши комисар Николай Николов

Всеки новопостъпил в двата дома за задържане на чужденци на МВР в София и Любимец се поставя под карантина за 14 дни. Това съобщи старши комисар Николай Николов, шеф на Дирекция “Миграция” в МВР. През двете седмици на изолация преселникът се държи в отделно помещение под медицински контрол и не му се позволяват срещи с адвокат или представители на неправителствена организация. След изтичане на карантината, той се мести в общо помещение, има право на всякакви срещи, включително и с чиновници, на които да подаде молба за закрила. В момента в двата дома на МВР са задържани под 100 души. Мигрантски натиск по границите ни няма. От началото на годината у нас са влезли нелегално 200 души, 125 от тях са били върнати обратно.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.