Българите в чужбина остават без документи (обзор)

Светлана Цанева, шеф на Дирекция “Български документи за самоличност” на МВР и инспектор Дамян Димов от служба “Контрол върху общоопасните средства”, поясниха кои срокове се удължават заради извънредното положение.

Удължават с 6 месеца срока на лични карти и шофьорски книжки у нас

При изтичане на валидността консулските служби ще им издават само пасавани за връщане в родината

Гишетата продължават да работят

Светлана Цанева, шеф на Дирекция “Български документи за самоличност” на МВР и инспектор Дамян Димов от служба “Контрол върху общоопасните средства”, поясниха кои срокове се удължават заради извънредното положение.

Българите в чужбина, на които им изтича срокът на валидност на личните карти и международните паспорти, трябва да се връщат у нас, за да ги подменят. Заради ситуацията с COVID-19 консулските служби няма да приемат заявления за смяна на личните документи, съобщиха специално за “Труд” от Министерството на външните работи (МВнР).

“В консулските служби на Република България временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт (пасаван)”, пишат в отговор на наше запитване от МВнР. И уточняват, че по принцип в чужбина и досега не са били приемани заявления за шофьорски книжки.

996 257 лични карти, 630 666 международни паспорти и 622 788 шофьорски книжки изтичат през през 2020 г., сочат данните на Дирекция “Български документи за самоличност” в МВР. За да не се тълпят хората на опашки в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение бе прието да се удължи с 6 месеца срокът на валидност на изтичащите лични карти и шофьорски книжки.

“Удължаването на срока на валидност се отнася само до документи на територията на страната. Ако човек иска да пътува в чужбина, трябва да си ги смени” уточни Светлана Цанева, шеф на МВР-дирекцията. Тя подчерта, че гишетата на паспортните служби и в КАТ продължават да приемат заявления, но при спазване на изискванията за дезинфекция и не се допуска струпване на хора. Цанева посочи още, че в момента няма наплив. Например - в понеделник, 23 март, в страната са били издадени само 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 книжки, докато седмицата по-рано броят им е бил съответно 5601, 1000 и 1269.

С 2 месеца след отмяната на извънредното положение се удължават разрешителните на търговците на оръжия и взривни и пиротехнически средства.

 

Шефът на дирекция “Миграция”:

Карантина 14 дни и за преселниците

Всеки новопостъпил в двата дома за задържане на чужденци на МВР в София и Любимец се поставя под карантина за 14 дни. Това съобщи старши комисар Николай Николов, шеф на Дирекция “Миграция” в МВР. През двете седмици на изолация преселникът се държи в отделно помещение под медицински контрол и не му се позволяват срещи с адвокат или представители на неправителствена организация. След изтичане на карантината, той се мести в общо помещение, има право на всякакви срещи, включително и с чиновници, на които да подаде молба за закрила. В момента в двата дома на МВР са задържани под 100 души. Мигрантски натиск по границите ни няма. От началото на годината у нас са влезли нелегално 200 души, 125 от тях са били върнати обратно.

Коментари

Задължително поле