Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Oбявиха свободните места след второто класиране в гимназиите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

Българите сме в графата “Други” Десет нови празници в Република Северна Македония

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

По-голямо лицемерие и демагогия не може да има

Благодаря на моя приятел от Скопие, журналиста Виктор Канзуров, че ми обърна внимание във ФБ на една публикация на сайта Инфо +. Признавам, пропуснал съм я, но пък тя е от този тип, на които задължително трябва да се обръща внимание и да се реагира. Което се опитвам да правя.

Та, ето и информацията:

„Ще бъдат въведени десет нови празника на общностите, които в Преамбюла на Конституцията са определени като „други“. Свой ден за празнуване ще получат словенците, унгарците, поляците, балканските египтяни, хърватите, черногорците, арменците, българите, гърците и руснаците, които живеят в Македония. Това е предложение на група депутати за изменение и допълнение на Закона за празниците в Република Македония. Депутатите предлагат промяна и промяна на името на закона в Закон за празниците на Република Северна Македония.

В аргументацията за въвеждането на десет нови празници се посочва, че покрай общностите, които са изброени и записани в Преамбюла на Конституцията, на основата на данните от последното преброяване на населението, живеят още и членове на етническите общности на египтяните, черногорците, хърватите, словенците, поляците, унгарците, украинците, руснаците, арменците, българите и гърците. Тези общности са организирани в съответни сдружения на граждани, в които се грижат за своята културна и етническа идентичност. С приемането на предложените изменения и допълнения на Закона за празниците ще се сложи край на дискриминацията и изключването, съдържащи се в Закона за членовете на общностите, познати в Преамбюла като „други“. В рамките на духа на изграждането на концепцията за развитието на едно общество на всички и тази категория граждани ще бъдат равноправни и с еднакви възможности заедно с останалите граждани, които имат право на свой неработен ден, важен за съответната собствена история, култура, идентичност на отделната общност. Предложението за изменение на Закона за празниците вече е внесен в Събранието, а под него има подписи на депутати от всички парламентарни групи“.

В допълнение – за неработен ден на „членовете на българската общност“ е предложен 22 септември, Денят на независимостта на България.

Така. Да въздъхнем няколко пъти и да успокоим нервите. Ще ни е нужно, защото по-голямо лицемерие и демагогия от съдържащите се в предложението, отдавна не бях срещал. Макар че през годините, с които на място, в Скопие, съм се занимавал с тамошните работи, нерядко съм попадал в подобни ситуации – да се чудя ли, да се мая ли. Но да я караме подред.

Първо, посочените десет етнически общности, определени като „други“ , били „на основата на данните на последното преброяване на населението“. Хей, последното и единствено засега преброяване на населението в суверенна и независима Македония се проведе през октомври 2002 г., а данните от него бяха официално съобщени няколко месеца по-късно, през 2003 г. Задържането на обявяването на резултатите имаше чисто политически характер, колкото и то да е несъвместимо с една нормална и рутинна статистическа операция. Проблемът беше да бъдат така натъкмени процентите за албанците в държавата, че те да отговарят на постоянните претенции на лидерите на тази общност за повече колективни права. И което е по-важно и съществено – да са в духа на подписания преди малко повече от година Охридски рамков договор, поставил край на въоръжения конфликт през лятото на 2001 г. и политически, и административно предизайнирал изцяло тогавашната Република Македония. Според Охридския договор, във всяко населено място, в което живеят най-малко 20% от една етническа общност, в случая албанската, нейните „припадници“ (членове) имат право да ползват майчиния си албански език като служебен. По-късно, през годините това локално правило се разпростря върху територията на цялата държава и във всички държавни институции. Това стана чрез Закона за езиците, който предишният президент Георге Иванов не пожела да подпише, но новият – Стево Пендаровски, изрови от чекмеджетата и сложи парафа си под него веднага, щом като в парламента бе обявен за нов държавен глава.

Както и да е, най-после голямото закъснение и натаманяване приключи през пролетта на следващата 2003 г. и албанците получиха „своите“ 25,7%. Значи, една четвърт от общия двумилионен брой на населението в страната. Което пък те приеха като квота, според която на всички нива и институции на управлението всеки четвърти назначен и работещ трябва задължително да бъде албанец. Така е и досега, макар че като гледам, „квотата“ на местата, където ръководителят е албанец -министерство, държавно предприятие или някоя друга институция, тя отдавна е надхвърлена.

През 2011 г. тогавашният премиер Никола Груевски реши да повтори преброяването. Дадоха му европейски средства, пратиха му европейски наблюдатели и уж всичко тръгна добре, но четири дни преди края на операцията, лично той – Груевски, го прекъсна. Бил се уплашил от временните анализи на резултатите, според които в населените предимно с албанци градове и села в Западна Македония, пък и отсам Вардар, анкетьорите работели недобросъвестно и изкарвали албанците много повече, отколкото са. Щели да повишат „квотата“.

Сега, внимание: и в двете преброявания – едното относително успешно, но политизирано, а другото – провалено, хората с българско самосъзнание в Република Македония наистина бяха в графата „други“. Ако не се лъжа, през 2002 г. като българи се бяха декларирали някъде около 1700-1800 души, повечето от Западните покрайнини, живеещи в Република Македония. Страхът за откровена проява на българската си принадлежност, трупан и насаждан толкова години по времето на Титова Югославия, си беше казал своето. Това пък даде основание на властите да потриват доволно ръце, защото с посочения резултат можеха достатъчно лицемерно да отклоняват всеки опит, колкото и плах да е той, за регистриране на сдружения на българите или за повече равноправие. Я се вижте колко сте, стига сте пискали!

Сега, 17 години по-късно, нещата очевидно са се променили, но няма официални данни това да бъде потвърдено. Властите, поне вербално, обещават еднакво равноправно и цивилизовано отношение и към българите в страната, каквото и да означава това. В интервюто, което взех за БНТ веднага след избирането на Стево Пендаровски за президент, той обеща, че със старата практика на тормоз и преследване към българите в държавата вече е приключено. Да видим… Хиляди са онези македонци с българско гражданство и колкото в Скопие да се опитват да наложат тезата, че те са поискали паспорти предимно от икономически съображения, все пак цифрата на убедените в принадлежността си сигурно е много по-голяма от онези от преброяването от 2002 г. Извинете, ама да сложиш нашите хора в една кошница заедно с „балканските египтяни“ – гюпците, както ги наричат в моя роден Петрич, или с поляци, руснаци, унгарци, украинци, пък и с арменци, много моля… Моят приятел Еди Емирян преди години беше дошъл на гости в Скопие и когато го попитах колко са арменците в Македония, той вдигна рамене и отговори, че едва ли има едно-две семейства, или поне той не знае за повече. Да не говорим за поляци, унгарци и руснаци, поне аз не съм чул за тях, а ни вкарват в компанията им. Не ни е там мястото. Но къде е – ето това е тема за истински дебат.

Второ, как пък не избраха да ни „дадат“ някакъв празник, който да свързва българите с македонците. Има ги толкова много, съвместната комисия спори за тях. Да определиш 22 септември (никак не го подценявам, разбира се!) като неработен ден за българите в Северна Македония по лицемерие е равно на това да пратиш на първото съвместно честване на делото за християнизацията на славяните на светите братя в Рим в „Сан Клементе“ начело на държавната си делегация албанеца Талат Джафери. Нищо против човека, естествено…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. България загуби Македония безвъзвратно, така както Сърбия Косово. Безумната алчност на политическите ни водачи в хода на историята, нанесоха неизлечима рана.

  1. Коста, Косатаааа,
   главо проста!
   Все се почна от тъпако Желев! Кога нашето Народно Собрание реши да припознае Македонската идентичност като самостойна държава – он скокна и отсече: „Нема македонска нация! Нема македонски jезик!“
   И цела България – де що имаше лакей по нея – почна да коли и да беси де що некой кажуваше да е македонец.
   Най напред се изля помията по Пиринска Македония. Не живеели в Пиринска македония ни пиринци, ни македонци, а прави бугаре!
   Сите, кои кажуваа да са македонци беха названи да са шайки от неграмотните убийци на „Илинден“. Особено ярко в това душегубене се отличиха бившите кръволоци от държавна сигурност, начело с Каракачанов. То не бе заклеймяване, то не бе тепане, то не бе съдене, то не бе зандан!
   Как да е ОМО Илинденбеше „унищожено“! И над България се установи веселото и дружествено „В България македонци нема!“
   И се започнаха преброявания и в България.
   Ще говоря за Варна щото тук сме най-голямата и най-сплотената част от македноците, живеещи в България още от времето на Фердинанд.
   И така – пристига преброителят. Обикновено не се представя кой е, какъв е…
   Пита, разпитва, попълва анкетни карти.
   Става да си ходи.
   „Чакай, бре! Не си ме питал от каква народност съм!“
   Уфффф. Верно бе. От ква народност си? Стои прав до вратата. Даже и не мисли да отразява отговора в анкетните карти.
   Македонец съм!
   Ха ха ха! Сме е се „анкетьорът“.
   В нашите анкетни карти няма такава народност!
   „Как да няма бе? Тогава какви народности имате освен българи, турци и руснаци (забележи!)?“
   Ами имаме народност „други“!
   „Кои влизат в тая народност, бе?“
   Ами всички – американци, англичани, европейци,арменци, ескимоси …
   „Тогава ме пиши ескимос!“
   Те ти го българското преброяване! Черно на бяло!
   И не едно, а цели 4 от „зората на демокрацията“ та до ден днешен! Винаги можеш да пробваш – сам ще се убедиш, че не лъжа!
   И сега изведнъж ти, Коста с глава проста, се обиждаш, че македонците действат по нашия светъл пример?
   Не ставай смешник!
   Там не живеят идиоти! И винаги ще мерят със същия аршин, с който ние тях мерим!
   Най-последният случай – в комисията по „общи празници“ помолиха българската страна да каже от кога до кога България има общи празници с Македония!
   И България вече 4 месеца мълчи!
   Що ли?
   Щото която дата да наречем, та било то и 681 г. (Аспарух), Македония е имало и преди тази дата! И си е имала техни, македонски празници! И ще си ги има!
   А ти продължавай да нагласяш работата, че преди България Македония не е имало!
   Него за то ти е платата!?

   1. Do MakakDon
    Ти Българин,Албанец или сърбин си?Защото други у Северната нема.Що кибичиш у Варна, с 2 процента безработица,а ми не бегаш у Тетово.Да та ева и неблагодарника.

    1. да във варна има стара македонска емиграция от егейска и вардарска македония и по-нова от пиринска…напротив варненската общественост се отнася доста уважително към местните македонци…стига глупости,стига злоба…така е по цялото черноморско крайбрежие от варна през бяла,свети влас,несебър,равда,ахелой,поморие до бургас има македонци,които заявяват категорично своята индентичност…

     1. Иво от Благоевград , в Варна живеели македонци ? ХАХАХАХА !! А в Русе какви живеят , мизийци ли ? Ами в Стара Загора какви живеят ? Тракийци ли ? Наистина съм втрещен от коментара ти !

   2. То много хубаво ги кака-нижеш,но я ми обясни как пеоните и дарданите станаха македони?
    Как,когато по едно и също време до идването на римляните.е имало царства на македоните,на пеоните и дарданите!
    Как пеони и дардани станаха“македони“?😎

    1. „А пеонци са българите. Не вярвай на глупците че пеонците са различни от тях. Те глупците смятат че Аксиос е различен от Вардара,..“ Йоан Цеца

   3. Ти си точния пример за промит мозък приятеллю.Да вземем да правим и Мизантия Дакантия Шопландия Добружандия……защото и тях ги има нали?!?

   4. Я кажи твоя пра-дядо и дядо, в коя армия са служили и в кое знаме са се клели за вярност към Родината ? Ти си срам за тях … Отричаш всичко за българско, за което са милеели и мечтали твоите дядовци – целокупна БЪЛГАРИЯ, включваща в изконните си предели : МИЗИЯ, ТРАКИЯ и МАКЕДОНИЯ. СИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО !!! Вие не сте наследници на античните македонци. РАЗБЕРЕТЕ ГО !!! Тях отдавна ги няма … КОРЕНЪТ ВИ КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ИСКА, Е БЪЛГАРСКИ !!! ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ, АЗ БЪЛГАРИН ОТ ТРАКИЯ. КАЗАХ !

 2. Никой не се отнася така към държава, в която глупаците са малцинство.

 3. A BE,,MGENICHAR,,PO TVOITA ,,LOGIGA,,VAV VARNA ZIVEJT SAMO,,VARNENTZI
  ,,!KAZI NA,,MAKEDONTZITE,,SHE 1-VIJT OBSH PRAZNIK E,,GODISHINATA NA SVATBATA NA AL.MAKEDONSKI S BALGARSKATA PRINTZESA ROKSANA OT,,BA
  LG/BAGTRIJ,,!2-RIJ-ZASELVANE NA MAKEDONIJ OT BALGARITE,MNOGO PREDI
  ASPARUX!

 4. Сакар, „А пеонци са българите. Не вярвай на глупците, че пеонците са различни от тях. Те (глупците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара,..“ Йоан Цеца

 5. Стига сте си чесали езиците и гледали в чуждата паница! Оставете макетата! Ако щат да имат и 1000 нови празници! Гледайте скапаната ни държава и лакомите ни политици.Мъчат като дупета като се увеличават цените на ток, вода и живот, а пискат като ощипани на хорото моми, когато стане въпрос за намаляване на субсидийте за глас от 11 лв. на 1;лв.Иначе си прибраха извънаредните пари и всичко било законно!

 6. При липсата на българска пропаганда в Македония българите няма да се увеличат, а ще намалеят. Така както я правите Филипов и Канзуров няма да постигнете нищо. Ще напишете една статия на 2 седмици, БКК Скопие ще отчете две три мероприятия и почти никой в Македония няма да разбере. Сърбите ни се смеят на наивността с която смятаме, че македонците така ще се осъзнаят, че са българи. Поучете се от тях. Всички медии 80години бяха тяхни, а след 1993г намаляха но винаги са имали и сега техни тв, радиа и вестници. Ще кажете кои. Е да на сръбски няма медии, но вижте какво предават „македонските“ медии, само сръбски филми, шоу програми, фолк изпълнители. Новините, политическите програми са просръбски и антибългарски. И всичко това на македонски език. А защо ние да не можем да го направим същото като сърбите. Като начало с една телевизия, едно радио и вестник. Естествено че на македонски език, защото друг техните закони не допускат. Всички знем, че македонския е български език кодифициран на територията на Македония, а не нашия великотърновски диалект. И това е нормално не могат и не искат да вземат нашия български, а са си взели техния диалект и са го нарекли македонски език. А ние какво искаме да го нарекат „български език №2“. И тук е вашето място Филипов, Канзуров, Нешков и други които владеят македонския език да направите тези телевизия, радио и вестник, в които да са застъпени позицията на България, български филми с макед. субтитри, шоу програми, политически програми. Така се прави пропаганда 24 часа, 365 дни.

 7. И понеже възприемаме македонския език като карикатура на българския език заради сърбизмите в него, трябва да помислиме че затова пък българския език е много повече русифициран и писан на руска пишеща машина. Този процес започва още при обучението на нашата интелигенция в Русия. Учителите, свещенниците са учили там. При освобождението 1978г втора силна русификация от руската администрация в България и при второто „освобождение“ 1944г трета. Така че преди да се смеем на македонците трябва да погледнем първо в нашия двор.

  1. ЛУД ли си бе?
   Ти ИСКАШ българинът да ПРОЧЕТЕ РИБНИЯ БУКВАР???
   И там да види как ДОКТОР ПЕТЪР БЕРОН Е НАПИСАЛ ЛИЧНО и черно на бяло, че букварът е НАПИСАН СЪГЛАСНО ПОСЛЕДНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В НОВОПИСА от 1785 г???
   „НОВИОПИСА“ е в санкт петербург и с него ИЗЧЕЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ „J=ЙОТА“, „ЗЕЛО“ и т.н.
   Само, че българинът си мисли, че ЕЗИКЪТ МУ Е от „ПАМТИВЕКА!!!
   А истината е, че е ОТ 1908 г!!!
   ФЕРДИНАНД „изобретява“ днешния български „книжовен“ (разбирай ОФИЦИАЛЕН) език!!!
   ТОЙ ЛИЧНО ВЪВЕЖДА пълният и непълният член (за подлога и допълнението)!!!
   Само, че ТИКВИ БЪЛГАРСКИ НЕ УВИРАТ, а ПРОСТЕЯТ ли ПРОСТЕЯТ!!!

 8. ,,ISTINATA 2,,VSEKI EDIN ,,EZIK,,E,,ZIVO SASHTESTVO,,I SE RAZVIVA,PROMENJ I T.N.T.!ETO I SEGA,V POSLEDNITE 3O GODINI SAVREMENIJT RAZGOVOREN SE
  NAPALNI S MNOGO ,,CHUZDITZI,,NAI-VECHE S ANGLIISKI,NO OSNOVATA SI E
  BALGARSKA!TIJ,,MAKETA,,NA KAKVO OSNOVANIE SA POLUCHILI BALGARSKO GRAZDANSTVO?!

 9. ,,VOLFILITZA,,A V,,ENTZIKLOPEDIJ BRITANIKA,,PISHE,CHE NASELENIETO V MAKEDONIJ,GOVORI NA,,ZAPADNO BALGARSKI DIALEKT,,TOEST-,,BALGARSKI EZIK,,!A,,NOVIOPISA,,OT PETERBURG PREZ 1785-NJMA,KAK DA POVLIJ E,PO NIKAKAV NACHIN,TAI KATO PO TOVA VREME,ROSIJ NE E STANALA OSHE NJKAKAV,,FAKTOR,,NA BALKANITE!TOVA STAVA PO-KASNO,SLED VOINITE NA
  EKATERINA VELIKA S OSMANSKATA IMPERIJ!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.