Българите с рекордни пътувания в чужбина през септември

През последните месеци има сериозен ръст на пътуванията на българи в чужбина, въпреки разпространението на Covid-19.

След първоначалния спад през април има ръст на задграничните екскурзии

Чуждите туристи намаляха с 56%

Пандемията от Covid-19 не уплаши българите. През септември е регистриран рекорден брой пътувания на българи в чужбина за последните 12 месеца, показват данните на Националния статистически институт. По време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на българи в чужбина през септември са 555,6 хил., което е само с 15% по-малко спрямо същия месец на миналата година.

Пътуванията на българи зад граница през септември са с 18%, или с над 84,6 хил. повече спрямо август, който традиционно е най-отпускарския месец. През месец април, когато в целия свят бяха въведени ограничения за пътуване, само 75,2 хил. българи са ходили в чужбина, показват данните на НСИ. Оттогава насам има постоянен ръст на задграничните почивки, екскурзии и командировки. През септември пътуванията зад граница са дори повече от тези през декември миналата година (529 хил.), когато заради празниците и почивните дни много хора бяха в чужбина.

За разлика от българите, чужденците рязко ограничават посещенията си в чужбина. През септември посещенията на чужденци в България са 563,7 хил., което е с 56,2% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

Срив е регистриран при всички видове пътувания. Посещенията с цел „почивка и екскурзия“ са намалели с 67,3%, при командировките спадът е с 65%, а при „другите пътувания“ (включително гостувания и транзитни преминавания) има намаление с 39,7%. 

Регистриран е спад в посещенията в България на граждани от всички страни. През септември делът на посещенията на чужденци с цел почивка и екскурзия е 34,8%, а със служебна цел са 11,4% от посещенията. Транзитните преминавания през страната са 45,2% (254,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България. А другите пътувания, включително посещенията на роднини в страната, имат дял от 8,6%.

Коментари

Задължително поле