30-годишният Александър, който се простреля в Бургас, дава втори шанс за живот на 3-ма души

588 търновци дарили кръв за три месеца

Томислав Дончев за административната реформа: Съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща Вицепремиерът лично ще ходи по ведомствата. Борисов: Поемаш и контролираш

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации

Николина Ангелкова: От началото на мандата сме редуцирали неохраняемите плажове от 106 на 89

Благородник от кралския двор За първи път Land Rover предлага Plug-In хибридна система

Корабите по река Дунав вече задължително трябва да са с автоматична индикация

Еврокомисар Пиер Московиси: България е следващият член на еврозоната, но първо трябва силна икономика

883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

България е на 8-мо място по консумация на алкохол в света

Снимка: Архив

Широко разпространеният стереотип, че руснаците са на първо място по употреба на алкохол в Европа, ако не и в света, се оказа неверен. Според годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г. те са едва на 4-то място (на Стария континент и на планетата) със средна консумация от 13,9 литра чист алкохол годишно.

За най-големи любители на чашката са обявени гражданите на Литва, които изпиват по 18,2 литра алкохол за година. След тях са Беларус (16,5 л) и Молдова (19,5 л).

България е на 8-мо място в класацията. Според доклада на СЗО българите изпиват годишно по 13,6 литра чист алкохол. Толкова консумират и хърватите. Малко по-сериозни пиячи са чехите и румънците с 13,7 литра, а непосредствено след нас се нареждат белгийци (13,2), украинци и естонци – с по 12,8 литра годишно.

Най-големи трезвеници в Европа са турците, които изпиват средно по едва 1,9 литра алкохол за година и македонците – 2,8 л.

Прави впечатление, че най-много алкохол на глава от населението годишно консумират европейските държави. В Африка например, най-пиещите нации – Уганда и Намибия – имат средна консумация от 11,8 л годишно. В Америка това са канадците (10 литра), а в Азия – южнокорейците (11,9 литра).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. ся и една статистика къде са най-надрусани… любопитен съм за резултатите от европейските институции и някои президентства….

 2. ха ха ха
  Стъкмостиката е от ПРОДАЖБАТА на алкохол!
  Литва продава на Калининград. Че и Беларус. Те пък го препродават на пиЗдостанците.
  Махате пиЗдостанците от черноморието и тогава нашата стъкмистика ще ни направи трезвеници. Пък ако махнете и шведи, финландци, германци и т.н. от слънчев бряг – стъкмистиката ни ще е отрицателна.
  Още по-кефеща е ПАРАЛЕЛНАТА стъкмистика – консумацията на плодове и зеленчуци!
  Ако се сравнят двете – тогава ще се разбере КЪДЕ , КАК И ЗАЩО се пие по много

  1. Браво, бре! Изпреварил си ме. Точно това щях да напиша с едно мааааааааааалко допълнение /понеже на два пъти съм се срещал с руснаци на тяхна територия и многократно у нас и по света/. Това, че руснаците се на 4-то място ПО ПРОДАЖБА на алкохол се дължи на факта, че само 60% от изпитото минава през магазинната мрежа с етикет АЛКОХОЛ. 30% от алкохолиците се наливат със самогон, а останалите 10% пият ВСИЧКО съдържащо КАКЪВТО И ДА Е алкохол – лосионони, одеколони, препарати за почистване, разтворители… Даже от боята за обувки вадят алкохола – мажат я на филия хляб, след половин час изстърват боята и изяждат хляба. На всичко отгоре не съм видял руснак да изпива повече от 300 грама. След това падат под масата. Като седнех с тях по литър съм изпивал, а после им ….. абе жените /сещайте се/. Слаби пиячи и алкохолици са И СА №1 в консумацията. Но ако има реална статистика за изпитото!

 3. Т’ва оправдателна статия за руснаците, че пият малко ли е или какво? А иначе ако изключим домашните казани и това, че данните се изискват от отделните държави, а Русия е титан в споделянето и неприкриването на всякакви данни…може да определим, че статистиката е вярна.

 4. Влезте във сайте на СЗО и ще видите, че Русия почти винаги е сред най-най във класацийте на мизерията (болести, самоубийства…агресия…убийства на пътя)… в статистиката им не видях кои е първи защото в диаграмите няма класация а само стойности и коя страна какви стойности има приблизително. За руските програмни тролове да обобщя, че си има ясни критерий от които СЗО си взима данните…като в повечето случай са занижени.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.