България е пред Франция по икономическа свобода

В класацията за икономическа свобода България получава най-висока оценка за стабилността на лева, благодарение на валутния борд.

Бюджетът на страната ни е като в Колумбия и Южна Африка

Най-висока оценка получаваме за стабилността на лева

На 36-то място сме в класацията

България изпреварва страни като Франция, Италия и Гърция по икономическа свобода. Това показва изследването Икономическа свобода по света 2021, публикувано от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт Фрейзър.

Страната ни получава 7,76 точки (от максималните 10 т.), което й отрежда 36-то място сред включените в класацията 165 държави и територии. Спрямо предходната година резултатът на България се повишава с едва 0,02 точки, но заради по-бързото подобряване на оценките на други страни изоставаме с четири позиции в класацията.

Оценките на страните се дават въз основа на пет критерия - размер на правителството, стабилни пари, правна система и право на собственост, свобода на международната търговия и регулации.

Любопитно е, че по отношение на бюджета на страната приличаме най-много на Колумбия и Южна Африка. По критерия размер на правителството, т.е. размер на средствата, които хазната преразпределя, България е на 72-ро място в класацията. Точно пред нас, на 71-во място е Колумбия, а след нас е Република Южна Африка. Повечето страни от ЕС имат по-голям държавен бюджет, което ги поставя по-назад в класацията по този показател. Например Германия е на 125-то място по размер на бюджета.

Традиционно България получава най-висока оценка за показателя стабилни пари. Валутният борд остава гарант за стабилността на лева. Висока оценка получаваме и по отношение на свободата на международната търговия, което се дължи на членството ни в ЕС.

По отношение на регулациите България е на 43-то място в класацията, точно между Словакия и Швеция. В тази категория резултатите на България са разнопосочни. Сравнително ниска е оценката за регулациите на бизнеса, основно заради тежките административни изисквания към фирмите. Но е висока оценката за регулирането на кредитния пазар с голям брой банки и свободно кредитиране.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика