България е №1 по ръст на продажбите на нови автомобили

За две месеца в България са регистрирани 7588 нови автомобила, което е ръст с 58,1% на годишна база.

Регистрираните коли са с 58% повече от миналата година

Намаляват електрическите, има бум при дизелите

7588 покупки за два месеца

България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. През януари и февруари в страната са регистрирани 7588 нови коли, което е увеличение с 58,1% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Любопитно е, че има спад при продажбите на електрически коли, а същевременно има бум при дизелите. За два месеца в страната са регистрирани само 318 чисто електрически автомобила, което е намаление със 7,8% спрямо същия период на миналата година. Спад при продажбите на електрически коли има и в Латвия (-40,1%), Финландия (-21,5%), Литва (-13,1%), Словения (-4,5%), Италия (-2,7%), Швеция (-1,5%), Германия (-1,3%) и Австрия (-0,2%). Въпреки това общо за страните от ЕС има ръст в продажбите на електрически автомобили през първите два месеца на годината със 17,4% до близо 200 хил. броя. Най-голям ръст при покупките на чисто електрически автомобили има в Словакия (+121,2%), Белгия (+71,2%), Естония (+66,7%), Гърция (+54,3%) и Дания (+51,5%). В редица страни от ЕС продажбите на електрически автомобили са повече от покупките на дизели. Сред тях са Франция, Белгия, Нидерландия, Дания и Финландия. Но като цяло за страните от ЕС покупките на дизели са повече от сделките с електрически автомобили.

В България докато при електрическите има спад, при продажбите на дизелови автомобили има огромен ръст. През януари и февруари в страната са продадени 1162 нови дизелови коли, което е с 66,7% повече спрямо същия период на миналата година. България е на второ място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови дизелови автомобили, като пред нас е само Малта с увеличение от 70 на сто.

България е на първо място в ЕС по ръст на сделките с нови бензинови автомобили. За два месеца в страната са регистрирани 5890 нови бензинови коли, което е с 61,9% повече спрямо същия период на миналата година. Оказва се, че ръстът в покупките на бензинови коли изостава от увеличението на сделките с дизели. На следващите места след нас по ръст на сделките с бензинови автомобили са Италия (+30,1%), Португалия (+26,5%) и Ирландия (+21%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика