Министърът на икономиката Лъчезар Борисов: България има най-либералните мерки срещу пандемията спрямо бизнеса

„Получаваме упреци защо не сме дали повече пари на бизнеса по време на кризата, но всъщност ние имаме най-либералните мерки спрямо бизнеса в контекста на пандемията с COVID 19 и само няколко сектора временно не можеха да извършват дейност. Баланс между икономика и здравен сектор, синергия и липса на противопоставяне – тези послания ни даде кризата", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов във виртуалната дискусия на тема „Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за преход на България: Иновации - Зелен дневен ред - Дигитална трансформация".

"Труд" е медиен спонсор на форума, организиран от The Economist Events и Hazlis & Rivas.

„България е една от малкото държави, които повишиха потреблението и доходите по време на криза. Имаме най-ниския държавен дълг в ЕС, коя държава би мога да се похвали с това“, попита министърът. Той напомни и че страната ни има най-ниския бюджетен дефицит – 3%, а нивото на безработицата е 5%.

„Милиарди са на линия да трансформираме България и ние трябва да постигнем по-високо ниво на развитие на икономиката, а това ще стане тогава, когато поставим си по-високи цели", каза още министър Борисов. Той очерта ключови сфери на развитие, заложени в плана на ЕС - иновации и растеж и кръгова икономика и посочи, че страната ни е отбелязала рекорд за последните 6 години на сертифицирани проекти, и то по време на кризата.

Коментари

Задължително поле