България и Армения се договориха да работят за повече свързаност помежду си

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Армения Зохраб Мнакацанян се договориха двете страни да работят за повече свързаност помежду си. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

„Важно е народите ни да видят, че имаме отлични двустранни отношения. Надявам се, че визитата ми ще спомогне за развиване на туризма. Трябва и да се фокусираме върху свързаността, между страните ни няма директен самолетен полет“, заяви по време на разговорите си със Зохраб Мнакацанян Екатерина Захариева, която е на първо официално посещение в Армения.

„Директният самолетен полет трябва да е абсолютен наш приоритет в свързаността, ще окуражим нашите компании да работят в тази посока“, заяви арменският външен министър.

И двамата министри бяха единодушни, че липсата на открити политически въпроси между двете страни и вековните исторически цивилизационни връзки са добра основа да бъдат отношенията развивани по-активно. В България живеят и 10 800 български граждани от арменски произход, които според Екатерина Захариева са естествен мост и живата връзка между двете страни.

Външният ни министър отбеляза ниския стокообмен между двете страни, който за 2018 г. възлиза на 27,3 млн. долара. За периода януари-юни на 2019 г. стокообменът е на стойност 19,5 млн. долара, като износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018 г.

„Имаме увеличение на износа за първите 6 месеца, но като цяло стокообменът не е много. Сигурна съм, че причината е в недобрата свързаност. Трябва да се фокусираме повече върху транспорти проекти и връзките чрез Черноморския коридор“, каза Екатерина Захариева. По думите й Армения би могла да се възползва от стратегическото местоположение на България и да използва страната ни за вход в Европейския съюз, който е и най-големият търговски партньор на Армения. „Можете да използвате включително фериботните ни връзки в Черно море, имаме много добри пристанища във Варна и Бургас, имаме много добра пътна инфраструктура“, подчерта Екатерина Захариева.

Министър Мнакацанян потвърди интереса на Армения да развива по-активни икономически отношения с България. „За разширяването на връзките между страните ни развитието на икономическите отношения има особено значение“, каза арменският външен министър. Като сфери от общ интерес в икономиката двамата събеседници посочиха туризма, софтуерните и високите технологии, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката.

Арменският външен министър подчерта, че Европейският съюз е най-големият поддръжник на реформите в Армения и благодари на Екатерина Захариева за помощта, която страната ни оказва за отношенията с ЕС.

„Европейският съюз няма скрит дневен ред, единствената ни цел е да подкрепяме правителствата и народите в различните страни да живеят в демократично, открито, сигурно общество, да не напускат страните си“, заяви Екатерина Захариева, която поздрави арменския си колега за извършваните в страната реформи.

България е една от първите държави членки, ратифицирали Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство и сътрудничество между Армения и ЕС, подкрепя визовия диалог между Армения и ЕС, сътрудничеството в рамките на „Източно партньорство“. По линия на помощта за развитие за последните три години България е отпуснала повече от 700 000 лв. (350 000 евро) по 9 проекта в Армения и още един с обхват Армения и Грузия.

В рамките на преговорите бяха подписани две междуправителствени споразумения. Екатерина Захариева и Зохраб Мнакацанян подписаха протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Армения за реадмисия, което има значение за започване на преговори на Армения с ЕС за визова либерализация. С министъра на териториалната администрация и инфраструктура Сурен Папикян Екатерина Захариева подписа споразумение за международен транспорт и автомобилни превози. Документът дава базата за активизиране на сътрудничеството ни в транспортната сфера, като се очаква то да допринесе за увеличаване на обемите на превозите.

Коментари

Задължително поле