5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

България и Гърция ще продължат да работят за защита на общата ни граница 

Четвъртото междуправителствено заседание дава възможност за потвърждение на стратегическото партньорство между двете страни във всички области от взаимен интерес, включително в областта на вътрешните работи. Оценката дадоха вътрешният министър на България Младен Маринов, Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданите на Република Гърция и Гиоргиос Кумуцакос, алтернативен министър по миграционната политика на Гърция. Днешната среща в Александруполис се осъществява само няколко месеца след посещението на двамата гръцки министри в България и е възможност за продължаване на конструктивния диалог.

Министър Маринов отбеляза, че в резултат на мерките, предприети от гръцка страна по общата ни граница, се констатира съществено подобряване на ситуацията. Има чувствително намаление на опитите за незаконно преминаване, а оперативната обстановка в най-уязвимите участъци се нормализира. В рамките на срещата беше отчетена ефективната работа на Съвместните контактни центрове – на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Кулата-Промахон, както и доброто ниво на осъществявания чрез тях информационен обмен. Младен Маринов увери гръцките си колеги, че продължаваме участието в операция „Посейдон“  на Фронтекс.

Общите действия по линия на дневния ред на ЕС в областта на миграцията и убежището бяха друг основен акцент на днешната среща.  Министрите потвърдиха партньорството на  България и Гърция по най-горещите въпроси и изразиха  готовност да продължат активна работа за защита на общите интереси.  Бяха споделени виждания относно бъдещите елементи на новия Пакт по миграция и убежище. Министър Маринов изведе най-важните от тях – засилено сътрудничество с третите страни, сигурни и защитени външни граници и създаване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на базата на точния баланс между солидарност и отговорност.

Министрите отчетоха необходимостта от провеждане на съвместни полицейски операции по противодействие на контрабандата – едно от предизвикателствата пред двете страни. В рамките на полицейското сътрудничество бе припомнена успешната реализация по противодействие на телефонните измами. При нея в началото на годината в Гърция бе задържан български гражданин. Измамите са извършвани от България към Гърция спрямо гръцки граждани.

Облекчаването на работата на граничните контролно-пропускателни пунктове продължава да е наш приоритет, уточни министър Маринов и допълни, че българските гранични власти вече се подготвят за очаквания интензивен трафик през летния сезон, най-вече през ГКПП Кулата-Промахон. Той потвърди готовността за подновяване на съвместните наряди по линия на безопасността на движението.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.