България обмисля да стане акционер в проект за доставка на газ от САЩ, обяви Теменужка Петкова

Българската страна разглежда възможността да участва като акционер в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. По този начин ще осигурим доставки на природен газ за България от различни източници, включително и от Съединените американски щати. Този проект е в пълна синергия с газовата връзка Гърция-България и тяхното изграждане ще допринесе в значителна степен за осигуряване на енергийната сигурност за България и региона. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с американския посланик Ерик Рубин днес, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По думите й до края на 2018 г. се очаква страната ни да финализира участието си е проекта за LNG терминал до Александруполис. По отношение на интерконектора с Гърция, Петкова поясни, че всички тръжни процедури са в ход и през втората половина на 2020 г. газовата връзка ще бъде въведена в търговска експлоатация.

По време на срещата бе дискутирана и темата с работата на двете американски топлоелектрически централи у нас – "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал". "Двете централи са базова мощност за българската енергетика. Уверена съм, че благодарение на конструктивния диалог, който водим с колегите, ще намерим приемливо и за двете страни решение, що се отнася до дългосрочните договори", отбеляза министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции