На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

България отбелязва Международния ден на футбола и приятелството

В България Международният ден на футбола и приятелството бе отбелязан с официално представяне на младите посланици на проекта, избрани след провеждане на процес на подбор въз основа на установените международни критерии на Футбол за приятелство, проведен съвместно с ПФК Лудогорец. 12-годишните надежди на клуба – Симеон Шишков (защитник), Райан Иванов (полузащитник) и Теодор Обретенов (вратар), както и Анна Шишкова (млад журналист) бяха официално представени като представители на България в настоящия сезон на „Футбол за приятелство“. Учениците ще се нагърбят с нелеката задача да популяризират ценностите на „Футбол за приятелство“ в страната чрез серия от активности, насочени към младото поколение. През юни те ще се срещнат с децата от всички участващи страни в Мадрид, където ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят.

Днес младите посланици се срещнаха с Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, треньори от школата и футболисти от клуба, за да представят принципите, ценностите и програмата на тазгодишния проект. Младежите размениха ценни съвети с именитите спортисти и церемониално им връчиха ключовия символ на проекта – гривната на футбола и приятелството. Синият конец символизира спокойното небе над главите ни, а зеленият – футболно игрище, което да е достъпно за всички. „Приветствам тази инициатива, с която децата от цял свят ще изпитат и възприемат истинския смисъл на приятелството, честната игра и уважението. Беше истинско удоволствие за мен да посрещна днес Симеон, Райан, Теодор и Анна и им пожелавам един незабравим престой по време на финалите на „Футбол за приятелство“ в Мадрид!“, сподели Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, пред младия журналист Анна Шишкова.

Младите посланици посетиха и едно от най-големите училища в региона на Разград „Васил Левски“, където се срещнаха със свои връстници и им разказаха за ценностите на социалната програма. „Аз вярвам, че футболът е приятелство. Нямам търпение да присъствам на финалите в Мадрид и да срещна нови приятели, с които да споделям емоцията от най-великата игра“, сподели в първото си интервю полузащитникът Райан Иванов.

25 Април е Международният ден на футбола и приятелството. Тази година той бе отбелязан в училища и спортни академии в повече от 50 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Дейностите включваха срещи, обучения и приятелски мачове с участието на Младите посланици и треньори от Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ на Газпром, както и известни футболисти и официални лица. Повече от 40 000 участници са взели участие в над 200 събития, които са част от Международния ден на футбола и приятелството. Международният ден на футбола и приятелството е създаден през 2014 г. като част от Международната детска социална програма на Газпром „Футбол за приятелство“, в която участват млади участници от цял свят. Традиционно в този ден участниците провеждат приятелски мачове, работни срещи, срещи с футболни звезди; деца-участници обменят Гривни на приятелство с известни представители на спортни и социални организации. Финалните събития от 7-ми сезон на Футбол за приятелство ще се проведат в Мадрид от 28 май до 2 юни 2019 година.

Повече за „Футбол за приятелство“:

От 2013 г. „Газпром“ организира Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“. Основните ценности, насърчавани от участниците в програмата, са приятелство, равенство, справедливост, здраве, мир, преданост, победа, традиция и чест. Футбол за приятелство се подкрепя от ФИФА, УЕФА, Международния олимпийски комитет, футболни федерации от различни страни, международни благотворителни фондове за деца и водещи световни футболни клубове. През предходните шест сезона програмата събра повече от 5,5 хиляди участници и над 4,5 милиона последователи, включително известни спортисти, художници и политици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.