България отворена за бизнеса от утре

Кирил Ананиев. Снимка: Пламен Стоименов, архив

Собствениците на имоти в Гърция чакат разхлабване на мерките

Представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности влизат само с декларации на границата

Очакваме в най-скоро време съседите да ни отговорят с реципрочни действия

Представители на фирми и компании, регистрирани в ЕС и Шенгенското пространство от утре влизат без карантина у нас, гласи заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

„С тази мярка България либерализира сериозно режима на движение и пребиваване в страната на представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности”, коментира Ананиев пред „Труд”. Той подчерта, че очаква в най-скоро време съседите да ни отговорят с реципрочни действия и представителите на българския бизнес също да пътуват без карантина в ЕС.

Заповедта на здравния министър разрешава и влизането на чужди граждани от общността. За разлика от бизнесмените и представителите на стратегически проекти останалите пътуващи след влизане задължително ще се изолират за 14-дневен период. Такава в момента е процедурата за всички български граждани, които влизат в родината.

От една седмица преговаряме за отваряне на границите, успяхме да се срещнем със здравния министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева, коментира пред „Труд” изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет в България Минко Герджиков. Той обясни, че са получили уверение, че бизнесмените ще пътуват без карантина още от днес, а мярката е чакана от над 1100 гръцки и европейски фирми с инвестиции у нас.

Вместо 14 дни да бъдат блокирани бизнесмените ще подписват обикновена декларация на входящата граница, в която ще се подава информация за актуални контакти и адрес.

Герджиков коментира, че има и много запитвания от българи, които имат имоти - частни и със стопанска цел - в Гърция. Засега обаче те се третирали като туристи, за които няма зелена светлина за влизане в съседката ни. Изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет в България обясни, че причина за бавенето на решение за туризъм в Гърция била липсата на готовност на хотелиери и ресторантьори в съседката ни да осигурят добра и надеждна защита на клиентите. В условията на коронавирус.

За насърчаване на вътрешния туризъм

Платформа предлага хотели с БГ храни

Стартира от 1 юни

Онлайн система за резервации - „Преоткрий България” ще привлича българите да почиват тази година в родните курорти. На платформата хотели и ресторанти ще публикуват офертите си безплатно, обясни Георги Гъневски, ръководител на проекта, който е дело на една от търговските вериги у нас. Нямало да се задължава хотелиерите и ресторантьорите да купуват продуктите си от нея, твърди той.

Онлайн системата ще гарантира, че хотелите и ресторантите, които я ползват, са сигурно място - спазват всички изисквания на Световната здравна организация за превенция на коронавируса, както и здравните изисквания на българското правителство за чистота и социалната дистанция. Хотелите и заведенията, рекламиращи се там, трябва и да предлагат само ястия, приготвени от суровини и храни, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери. Кой обаче ще проверява дали това се спазва, не стана ясно.
Платформата ще заработи от юни.

Съгласие

Удължават мярката 60/40 до 30 юни

Разсрочват осигуровките на самоосигуряващи се

Срокът, в който работодателите могат да кандидатстват за компенсации по мярката 60/40 се удължава до 30 юни. По това беше постигнато съгласие от синдикати, работодатели и правителство на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., е друга промян. Досега не се визираше от дохода за кой месец да става това.

Министърът на труда Деница Сачева е заявила пред партньорите, че се обсъжда как точно ще продължи мярката след 1 юли, за което България ще иска нова нотификация от ЕК. Сачева вече каза, че идеята е схемата да продължи, но към нея да се включат и работодатели, които искат да върнат уволнените си служители или да наемат нови безработни.

Друго предложение, по което партньорите имат съгласие е да се разсрочват дължимите осигуровки на самоосигуряващите се, ако те докажат 20% спад на приходите. Предлага се и работодателите да дават ваучери за здравна превенция на работниците си по примера на тези за храна.

Коментари

Задължително поле