България - от аутсайдер до фактор

Малко не достигна на България за лъвски скок в дебютното издание на Лигата на нациите. В последния ден от турнира сметките на „трикольорите“ не излязоха. Тимът на Петър Хубчев направи домакинско 1:1 със Словения, а в същото време Норвегия взе своето – 2:0 като гост на Кипър. Така представителният ни отбор остана на втора позиция в своята група, въпреки че до последно следеше случващото се в Никозия. При загуба на скандинавците именно Ивелин Попов и компания щяха да оглавят класирането предвид равенството в София. Шанс за участие в плейофната фаза обаче все още има. За целта „викингите“ трябва да се класират на Евро 2020 чрез предстоящите квалификации. По този начин България ще ги замести в следващата фаза на Лигата през март 2020 в плейофите на турнира.

Хубчев

Трябва да признаем, че с този отбор на практика бе извлечен максимумът, а спечелване на групата щеше да се счита за подвиг. Само допреди няколко месеца очакванията бяха коренно различни - да се борим с кипърците за оставане в трета дивизия на надпреварата. Но под ръководството на взискателния Петър Хубчев и неговия щаб, тимът направи чудеса от храброст, за да извърви пътя от аутсайдер до фактор. Така „лъвовете“ доказаха, че победите в световните квалификации срещу Холандия (2:0) и Швеция (3:2) не са случайни. Стигна се дотам, че след първите 3 мача дори бяхме сред малкото отбори на Стария континент със 100% актив в новосформирания турнир на УЕФА. Изнервихме максимално и надменния селекционер на норвежците Ларс Лагербак, постигнал през годините куп успехи на национално равнище най-вече с Швеция. Доскоро никой не влизаше в медийна война с България, защото националите ни не играеха съществена роля за крайното класиране.

И всичко положително през последната година бе постигнато без нито един футболист, играещ в първенство от Топ 5 на Европа. Отборът ни бе сформиран от представители на Първа лига и легионери от Русия, Словакия, Турция и Азербайджан. В последните 2 мача се наложи под рамката на пожар да застава и 42-годишният Георги Петков заради вратарска криза. В отделните случаи Хубчев трябваше да се справя и с други кадрови проблеми.

И въпреки всичко, от шестте мача в турнира, загубихме само един - този в Осло (0:1). Преломният момент обаче бе в Никозия, където успехът ни бе задължителен, но се задоволихме с точката. Така представянето на отбора със сигурност попада в графа „оптимистично“. Новата надпревара пък доказа, че за отбори като нашия, Лига на нациите има значение. Ако не беше този турнир, „лъвовете“ щяха да изиграят една, максимум две контроли без да имаме възможност за прогрес.

bulgaria

За финал трябва да отбележим една съществена разлика – за първи път от много години, големият длъжник бе негово величество родният запалянко. В трите мача от Лигата на нациите общата посещаемост в домакинствата ни не може да запълни капацитета на стадион „Васил Левски“. Дори срещу Словения, в мач, в който можеше да спечелим групата, дойдоха около 5000 души. Срещу Кипър имаше не повече от 8 000, а срещу Норвегия бяха дори по-малко. Надеждата е, че с представянето си в Лигата на нациите, „лъвовете“ ще си осигурят по-стабилна подкрепа от трибуните за старта на евроквалификациите. Логично е скоро подобна тенденция да си проличи. Първо обаче е ред на жребия за кампанията Евро 2020, който е на 2-ри декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ