България поиска еврофинансиране за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

"На 9 август формулярът за кандидатстване за финансиране на проекта автомагистрала „Струма“, лот 3.2, е подаден за одобрение към Европейската комисия", съобщиха официално за "Труд" от Агенция "Пътна инфрастуктура".

Подаването на апликационната форма за изграждането на източния вариант е станало няколко дни, след като на правителственото заседание на 7 август кабинетът пое ангажимент да осигури до 741 милиона лева за строежа на последния участък от аутобана.

Причината за това решение е минималният риск страната ни да изпусне сроковете за завършването на магистралата, която е част от Панневропейски коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция.

Когато Европейската комисия одобри отпускането на средствата от кохезионните фондове, този ангажимент на правителството ще отпадне.

Източният вариант е одобрен през 2017 година. Според проекта магистралата в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле, като сегашният път ще бъде ремонтиран и разширен. Към София ще се пътува през Кресненското плато. По този начин трафикът през пролома ще падне с поне с 50%, като се очаква и катастрофите да намалеят драстично. В момента пътят през Кресненското дефиле е сред най-смъртоносните в България.

Коментари

Задължително поле