България прегърна Китай в зала „България”

Апогеят на празненствата по случай 70-годишния юбилей от установяването на българо-китайските дипломатически отношения беше по време на концерта на Камерния оркестър на Забранения град на 29.09.2019 г.

Събитието беше организирано от посолството на Народна република Китай в България с личното участие на Негово Превъзходителство посланик Дун Сяодзюн и на културното аташе Гуан Шин. Публиката в зала „България” успя да се наслади на най-представителния ансамбъл от фолклорни инструменти в Китай, съставен от преподавателите в Пекинската консерватория. По време на 11-годишната си история оркестърът е извоювал успехи в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Нова Зеландия. Това е третото гостуване на музикантите в България.

В първата част на концерта българската публика беше потопена в омайната атмосфера на древната китайска история и митология, както и в спиращата дъха нейна природа. Изпълнени бяха произведенията: „Врани си играят край водата“ (древна мелодия от Чаоджоу), „Кукли на конци“ (фолклорна мелодия от Шаанси), „Лунно отражение във водата на втория извор“ (композитор – Хуа Йендзюн) и др. За публиката това беше незаменим шанс да почувства китайската духовност, изразена чрез музика, която е толкова различна от тази, която всички сме свикнали да слушаме в зала „България”. Не само в тематично и темброво отношение, но и в хармонически-ладово, слушателите се запознаха с музика както от най-голямата етност в Китай – хан, така и от някои от 55-те етнически малцинства.

Във втората част оркестърът на Забранения град показа, че китайската народна музика не е музеен експонат, застинал във времето. Важна част от неговия репертоар са колаборации със съвременни композитори от цял свят, като по този начин се осъществява пряк контакт между източната и западната култура, резултиращ в нова жива музика, написана по най-модерните композиторски практики. Беше представена сюитата за пиано и камерен оркестър „Ни рак, ни риба“ на Гао Пин, където в звукова картина с неповторимите тембри на китайските инструменти се смесваше и този на пианото, както и на самия пианист, който изпълняваше и вокална партия.

За българската публика определно най-интересно беше произведението „Среднощни песни и поеми“ на Георги Арнаудов, вдъхновено от четири класически китайски поеми и което е посветено на оркестъра на Забранения град и неговия диригент проф. Лиу Шън. Овациите на публиката заслужено получи Ян Дзин – изпълнителката на четириструнна китайска лютня за солистичната си интерпретация на „Властелинът слага оръжие“. Музикантката показа неоспоримо майсторство, изпълнявайки тази древна мелодия по военна тематика, а изкуството ѝ прекрачи границата на езиковата бариера и докосна сърцата на българската публика.

В концерта участваха също така: Шън Чън и Джан Итао (лъков двуструнен инструмент), Джао Чънуей (дърпащ триструнен инструмент), Ди Ян (средна кръгла четириструнна лютня), Ян Лин (китайска цитра), Луо Юен (китайски цимбал), Уан Хуа (бамбуков кавал), Лин Бо (бамбуков орган за уста) и Джън Ю (ударни инструменти).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства