България - преди 1340 години и напред...

Колаж от две толкова близки по история, дух и така различни по битност страни - Германия и България

Столицата на Източната Римска Империя. Настъпва часът на Кучето... по източния календар. Някъде след 20 ч по лятното часово време на сегашните нормативи от ЕС. В тези часове светът сякаш спира... Всичко утихва... Дори вятърът застива... и той се подготвя за нощния цикъл. Това е часът на Здрача...Тогава се отварят вратите между двата свята. По тясната уличка на Константинопол вървят устремено двама мъже и един младеж, бързат. По паралелните улички също бързат гвардейците на Империята- стратиотис. За засадата! Тя ще се осъществи само през две преки... Набелязаните три цели не трябва да стигат до конете... Групата на тримата се трансформира... младежът е поставен в средата...вече... почти тичат... В движение блясват остриета... падат наметала... Блестят и капките пот по напомпаните от адреналина мускули на телата на мъжете... Косо падащите лъчи на здрача придават лилав оттенък на странните татуировки по кожата на двамата бойци със свързани в оплетка знаци на непознат бог... Тангра. Пред тях улицата вече е затворена от щитове... От страничните пресечки се чуват стъпките на групата за захват. Това е... Засадата! Тактиката на СпецНаз... стара като света: 1.Група за бойно охранение, 2. Екип за захват, 3. Група за изолиране на района на засадата. От това нещо няма измъкване! Освен, ако не си го правил и знаеш къде е уязвимото място. Двамата мъже набират скорост, придържат близко младежа. И атакуват групата пред тях. Директен щурм! Пробив на засадата, там където уж е най-силна. Описали са ги като два вихъра, две сфери от скорост и стомана. Гвардията на стратиотите поддава. Осъществен е пробив, той е разширен. Младежът минава. Двамата мъже затварят пробива вече отвън. Атакуват отново, и отново. Докато лъчите на здрача смесват лилавите оттенъци на татусите на Тангра с червените пулсиращи струи на кръвта. Те са вече в другия свят. В часа на Здрача.

Това е вихърът на бойната динамична сфера! С тази тактика тепърва ще сблъскват стотици и стотици стратиотиси... и ще загиват от векторната наложена енергия на удара, умножен по квадрата на скоростта. Чиста кинематика. Движенията в сфера ще ги различите в съвременната практика на китайските форми на Багуа-Джан, Тай-Чи-Чуан и японското Айкидо, признати като най-високо ниво в бойните изкуства.

Младежът е Кубрат. Офицерите от личната му охрана, сформирали структурираната около него Сфера, са неизвестни. Нито един от тях не е бил българин. Те са били уногури. Имали са мисия. Двамата майстори са охранявали младеж от рода на водачите им Дуло, а това им е било достатъчно. И той е имал мисия. Тя ще се развие в нещо, което сега му казват Start-Up. Нарекъл го е България.

Бил е изключително обаятелен мъж! Харизматичен водач! Образован, начетен. Умел пълководец. Дипломат и политик, вещ в дворцовите интриги на Константинопол. Верен приятел, държащ на клетвата си пред неговия връстник Император Ираклион I. Будител, въстаник. Оглавил бунта и извоювал свободата. Обединител на три силни и воинствени племена. Не само... Убедил ги да си слеят историята, да променат дори имената на племената си, да създадат обща и единна държава България. Пробивът на засадата по тесните улички на столицата на Източния Рим си е струвала саможертвата и както сега се прави отчет в бизнес корпорациите - Анализ Цена - Полза (Cost - Benefit Analys)...Цена 2 - полза...13 века България! (метафорично)

Царствените му атрибути, Мечът и Пръстенът бяха един месец изложени в столицата на единствената държава на Земята, запазила името на Проекта. Мечът, Мечтата и Началото на България. Стояха самотни в залата, посещавани от единици хора, наречени от него с името българи. Нямаше ги тълпите от ученици, военни, държавници (освен премиерът), както би се полагало на Канас Ювиги Курт - Кубратус - Патрициус! Парадният прав меч, изложен във витринаж, климатизиран, можеше да бъде разглеждан от 5 см разстояние, нещо недопустимо докато е бил носен от него. Охраната не е допускала приближаване на дистанция за хвърлено с точност острие - 25 м. И пак празна зала. И пак никой не разказва нашата версия на историята ни. Оставили сме я на другите. Неволно сред тези Мечти за собствена държава, Мечове, Печати, битки и победи възниква един колаж за 1340 години след събитията къде сме и защо липсваме...?! Дори клип за него не направихме. А другите правят за себе си и победите. Колажът е от две толкова близки по история, дух и така различни по битност страни Германия и България.

Групата Rammstein и тяхната история на Германия - в последния им клип „Deutschland“.

Те си разказват тяхната история от времената на Западната Римска Империя.

Умишлено следвам техният наратив:

Нашата История е по-древна и героична, но... не я разказваме;

Те от Свещената Римска Империя и Фридрих Барбароса.

Ние от Кубрат, Аспарух през Крум, но не го разказваме;

Те от Тевтонския орден и кръстоносните походи.

Ние от Калоян, който им разби бронирания рицарски „клин“, но не го разказваме;

Те от Райха...

Ние от режима на пълномощията, те да... ние - не;

Те от ГДР-то...

Ние от НРБ-то... но не го разказваме.

Те от RAF - „Rote Armee Fraktion“ и времената на терора. Даже Улрике Майнхоф е персонаж в клипа. Групата Бадер-Майнхоф ликвидира генералния прокурор на ФРГ, отвлече лидера на политическа партия, осъществи покушение над командващия на САЩ в Европа, ликвидира шефа на Дойче Банк, завзе квартирата на ОПЕК във Виена. Пред „RAF“ ислямистите в Европа са просто на ниво гимназия.

Групата беше неутрализирана в България. Заловиха ги нашите командоси от НРБ-то на морето по молба на ФРГ-то и то по времето на Живков. Явно сме се разбирали добре за европейските ценности, двете държави дори тогава...!

Страшен скандал се завихря тогава с Маркус Волф - шефът на всемогъщата „ЩАЗИ“. Операцията не е съгласувана с него. При ареста пропада и негов ключов агент, внедрен в теростичната групировка.

Ние, пак странно не го казваме;

Тяхната Германия:

Надменна;

Недосегаема;

Превземана;

Подарявана;

Изненадвана;

Атакувана;

И нашата България същата..., но си мълчим.

Тяхната страна, капитулирала, обхваната в бази...

Тяхната Канцлерка подслушвана, целият военно-политически и бизнес елит - също, въпреки това газовите им и бизнес проекти вървят на фаза - Северен поток-2, нашите - на фаза „нула“.

Те преустройват Европа, правят обща държава с Франция, конструират Евроармия. Ние чакаме какво ще ни се случи.

Те с визия за история, за политика... Ние - за забавления и реалити програми.

Те очакват равностойни партньори сред нас, поддръжници на визията им...

Ние очакваме нови хегемони.

Създателят на държавата им прусакът Бисмарк е нарекъл България прусаците (техните по дух) на Балканите. Попитайте сегашен немски политик дали ще го повтори?!

Те разединени в ума, обединени в сърцето, но с мисъл за Германия, която както в текста на припева си Rammstein казват, че „Така обичат... и така презират!“

Ние в ума разединени, в сърцето само презиращи.

Те - пазещи Духа на победители... Ние обладани в духа на потребители.

Те излизащи от дискотеката... Ние навряни в чалготеката.

Така се става първа, но и последна държава в Европа.

Общи исторически предизвикателства, но коренно различно настояще...

Те вплитат историята си с народи, които приличат на тях не по технологично ниво, а по Дух.

Ние сме застинали в без-Душието.

И защото започнах с часа на Здрача... в пролуката между двата свята...

Преди решителна схватка, независимо дали двубой или тотална битка между армии, има един миг на покой, на вътрешна вглъбеност, на съсредоточаване на всичко най-ценно. Дори при животните го има... И следва... експлозия и устремената сила на атаката!

Ще ми се да вярвам, че моят народ, народът на Кубрат, неговата мечта, просто е съсредоточен вътре в себе си преди щурма!

Иначе този Меч, тази Мечта и това Начало няма да имат смисъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи