На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

България – преди 1340 години и напред…

Колаж от две толкова близки по история, дух и така различни по битност страни – Германия и България

Столицата на Източната Римска Империя. Настъпва часът на Кучето… по източния календар. Някъде след 20 ч по лятното часово време на сегашните нормативи от ЕС. В тези часове светът сякаш спира… Всичко утихва… Дори вятърът застива… и той се подготвя за нощния цикъл. Това е часът на Здрача…Тогава се отварят вратите между двата свята. По тясната уличка на Константинопол вървят устремено двама мъже и един младеж, бързат. По паралелните улички също бързат гвардейците на Империята- стратиотис. За засадата! Тя ще се осъществи само през две преки… Набелязаните три цели не трябва да стигат до конете… Групата на тримата се трансформира… младежът е поставен в средата…вече… почти тичат… В движение блясват остриета… падат наметала… Блестят и капките пот по напомпаните от адреналина мускули на телата на мъжете… Косо падащите лъчи на здрача придават лилав оттенък на странните татуировки по кожата на двамата бойци със свързани в оплетка знаци на непознат бог… Тангра. Пред тях улицата вече е затворена от щитове… От страничните пресечки се чуват стъпките на групата за захват. Това е… Засадата! Тактиката на СпецНаз… стара като света: 1.Група за бойно охранение, 2. Екип за захват, 3. Група за изолиране на района на засадата. От това нещо няма измъкване! Освен, ако не си го правил и знаеш къде е уязвимото място. Двамата мъже набират скорост, придържат близко младежа. И атакуват групата пред тях. Директен щурм! Пробив на засадата, там където уж е най-силна. Описали са ги като два вихъра, две сфери от скорост и стомана. Гвардията на стратиотите поддава. Осъществен е пробив, той е разширен. Младежът минава. Двамата мъже затварят пробива вече отвън. Атакуват отново, и отново. Докато лъчите на здрача смесват лилавите оттенъци на татусите на Тангра с червените пулсиращи струи на кръвта. Те са вече в другия свят. В часа на Здрача.

Това е вихърът на бойната динамична сфера! С тази тактика тепърва ще сблъскват стотици и стотици стратиотиси… и ще загиват от векторната наложена енергия на удара, умножен по квадрата на скоростта. Чиста кинематика. Движенията в сфера ще ги различите в съвременната практика на китайските форми на Багуа-Джан, Тай-Чи-Чуан и японското Айкидо, признати като най-високо ниво в бойните изкуства.

Младежът е Кубрат. Офицерите от личната му охрана, сформирали структурираната около него Сфера, са неизвестни. Нито един от тях не е бил българин. Те са били уногури. Имали са мисия. Двамата майстори са охранявали младеж от рода на водачите им Дуло, а това им е било достатъчно. И той е имал мисия. Тя ще се развие в нещо, което сега му казват Start-Up. Нарекъл го е България.

Бил е изключително обаятелен мъж! Харизматичен водач! Образован, начетен. Умел пълководец. Дипломат и политик, вещ в дворцовите интриги на Константинопол. Верен приятел, държащ на клетвата си пред неговия връстник Император Ираклион I. Будител, въстаник. Оглавил бунта и извоювал свободата. Обединител на три силни и воинствени племена. Не само… Убедил ги да си слеят историята, да променат дори имената на племената си, да създадат обща и единна държава България. Пробивът на засадата по тесните улички на столицата на Източния Рим си е струвала саможертвата и както сега се прави отчет в бизнес корпорациите – Анализ Цена – Полза (Cost – Benefit Analys)…Цена 2 – полза…13 века България! (метафорично)

Царствените му атрибути, Мечът и Пръстенът бяха един месец изложени в столицата на единствената държава на Земята, запазила името на Проекта. Мечът, Мечтата и Началото на България. Стояха самотни в залата, посещавани от единици хора, наречени от него с името българи. Нямаше ги тълпите от ученици, военни, държавници (освен премиерът), както би се полагало на Канас Ювиги Курт – Кубратус – Патрициус! Парадният прав меч, изложен във витринаж, климатизиран, можеше да бъде разглеждан от 5 см разстояние, нещо недопустимо докато е бил носен от него. Охраната не е допускала приближаване на дистанция за хвърлено с точност острие – 25 м. И пак празна зала. И пак никой не разказва нашата версия на историята ни. Оставили сме я на другите. Неволно сред тези Мечти за собствена държава, Мечове, Печати, битки и победи възниква един колаж за 1340 години след събитията къде сме и защо липсваме…?! Дори клип за него не направихме. А другите правят за себе си и победите. Колажът е от две толкова близки по история, дух и така различни по битност страни Германия и България.
Групата Rammstein и тяхната история на Германия – в последния им клип „Deutschland“.

Те си разказват тяхната история от времената на Западната Римска Империя.
Умишлено следвам техният наратив:
Нашата История е по-древна и героична, но… не я разказваме;
Те от Свещената Римска Империя и Фридрих Барбароса.
Ние от Кубрат, Аспарух през Крум, но не го разказваме;
Те от Тевтонския орден и кръстоносните походи.
Ние от Калоян, който им разби бронирания рицарски „клин“, но не го разказваме;
Те от Райха…
Ние от режима на пълномощията, те да… ние – не;
Те от ГДР-то…
Ние от НРБ-то… но не го разказваме.

Те от RAF – „Rote Armee Fraktion“ и времената на терора. Даже Улрике Майнхоф е персонаж в клипа. Групата Бадер-Майнхоф ликвидира генералния прокурор на ФРГ, отвлече лидера на политическа партия, осъществи покушение над командващия на САЩ в Европа, ликвидира шефа на Дойче Банк, завзе квартирата на ОПЕК във Виена. Пред „RAF“ ислямистите в Европа са просто на ниво гимназия.

Групата беше неутрализирана в България. Заловиха ги нашите командоси от НРБ-то на морето по молба на ФРГ-то и то по времето на Живков. Явно сме се разбирали добре за европейските ценности, двете държави дори тогава…!

Страшен скандал се завихря тогава с Маркус Волф – шефът на всемогъщата „ЩАЗИ“. Операцията не е съгласувана с него. При ареста пропада и негов ключов агент, внедрен в теростичната групировка.

Ние, пак странно не го казваме;
Тяхната Германия:
Надменна;
Недосегаема;
Превземана;
Подарявана;
Изненадвана;
Атакувана;
И нашата България същата…, но си мълчим.
Тяхната страна, капитулирала, обхваната в бази…

Тяхната Канцлерка подслушвана, целият военно-политически и бизнес елит – също, въпреки това газовите им и бизнес проекти вървят на фаза – Северен поток-2, нашите – на фаза „нула“.

Те преустройват Европа, правят обща държава с Франция, конструират Евроармия. Ние чакаме какво ще ни се случи.
Те с визия за история, за политика… Ние – за забавления и реалити програми.
Те очакват равностойни партньори сред нас, поддръжници на визията им…
Ние очакваме нови хегемони.
Създателят на държавата им прусакът Бисмарк е нарекъл България прусаците (техните по дух) на Балканите. Попитайте сегашен немски политик дали ще го повтори?!

Те разединени в ума, обединени в сърцето, но с мисъл за Германия, която както в текста на припева си Rammstein казват, че „Така обичат… и така презират!“

Ние в ума разединени, в сърцето само презиращи.
Те – пазещи Духа на победители… Ние обладани в духа на потребители.
Те излизащи от дискотеката… Ние навряни в чалготеката.
Така се става първа, но и последна държава в Европа.
Общи исторически предизвикателства, но коренно различно настояще…
Те вплитат историята си с народи, които приличат на тях не по технологично ниво, а по Дух.
Ние сме застинали в без-Душието.
И защото започнах с часа на Здрача… в пролуката между двата свята…

Преди решителна схватка, независимо дали двубой или тотална битка между армии, има един миг на покой, на вътрешна вглъбеност, на съсредоточаване на всичко най-ценно. Дори при животните го има… И следва… експлозия и устремената сила на атаката!
Ще ми се да вярвам, че моят народ, народът на Кубрат, неговата мечта, просто е съсредоточен вътре в себе си преди щурма!
Иначе този Меч, тази Мечта и това Начало няма да имат смисъл.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.