Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Нивото на река Марица край Ветрен се е повишило значително

Дезинфектират улици, контейнери и спирки в няколко района на София

България става енергийният хъб за Европа Разчитаме на 10 млрд. куб. м газ транзит от „Турски поток“

Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа и ние съзнаваме добре този факт. Това обяви Бойко Борисов при откриването на 22-рия Световен петролен форум в Истанбул. “Най-големите енергийни компании извършват сондажи в Черно море. Ние ще имаме шанса да изпращаме газ за Европа”, подчерта българският премиер.

По време на своето изказване Борисов представи проекта за европейски газов хъб “Балкан”. И припомни значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и на маршрутите на енергийните доставки. Премиерът специално отбеляза ключовата роля на България в региона на Балканите: „България работи активно за изграждането на нов газов интерконектор с Турция, Гърция и Сърбия, а с Румъния вече изградихме”. “Едни от най-големите петролни компании в света правят проучвания за газ в териториалните води на Черно море. Активно разширяваме и газохранилището с в България”, каза Борисов.

Пред първата сесия на 22-рото издание на Световния петролен конгрес в Истанбул Борисов заяви, че Южният газов коридор стои на дневен ред. В началото на речта си българският премиер определи енергийните ресурси са изключително важни не само за всички икономики, но и за глобалните климатични промени. Природният газ е екосъобразен и чист енергиен ресурс, който е важен за всички, и подчерта значението, което има България при преноса на газ на Балканите. България е важен фактор на Балканите и важен фактор в способностите си с газопреносните мрежи. България разчита, че транзитът на газ от “Турски поток” през нейна територия ще възлиза на 10 млрд. куб. м, каза Борисов пред журналисти, цитиран от ТАСС.

“Подписали сме пътна карта преди няколко седмици. Това са 15,7 млрд. кубика. И утре ще подпишем аналогично споразумение със Сърбия”, добави премиерът. Борисов отново посочи, че близо 80 процента от всички компресорни станции на Балканите се намират на българска територия. По време на участието на Борисов на форума турските медии припомниха, че Трансграничната връзка Турция-България включва изграждането на нов газопровод на сушата между двете страни. Преди началото на форума Борисов проведе работна среща с президентите на Турция, Азербайджан и Сърбия – Реджеп Ердоган, Илхам Алиев и Александър Вучич, както и с премиера на Албания Еди Рама.

Връзката с Турция ще е голяма стъпка

Развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Това написа премиерът Бойко Борисов по повод на двустванната си среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Двамата са се обединили около горната теза по време на разговора си в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул. „Голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция“, заяви Бойко Борисов.

Министър-председателят участва вчера в 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбулпо покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. “Мостове към нашето енергийно бъдеще” е мотото на проявата. За нея в Истанбул пристигнаха над 5000 делегати. Форумът се провежда в конгресния център “Лютфи Кърдар”.

Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет към ООН съвместно с турското министерство на енергетиката и природните ресурси, ръководено от министър Берат Албайрак.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също участва в работата на конгреса.

Министър-председателят към Новак:
За „Белене“ търсим стратегически частен инвеститор

България търси за АЕЦ “Белене” стратегически частен инвеститор. Това е заявил премиерът Бойко Борисов при срещата си с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в рамките на 22-ия Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул. Двамата обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера, се отбелязва в съобщение на правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. И акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро. По думите му, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ “Белене”, двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество. Като позитивна стъпка министър-председателят определи Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС. Българският премиер изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Борисов очаква ползотворният диалог по теми от взаимен интерес да продължи и на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Предвидено е комисията да се събере в края на настоящата година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Цял свят чул, че дирника на парцала Борисов е най-големият -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-, трябвало само да го ранят с фасул и анадолеца Ердоган да му разширява ауспуха. Толкова много газ ще произвежда парцала Борисов, че ще надуе всички хъбове и газопроводи от тук до Ислания, и на изток през Китай до Япония. Голема работа е парцала Борисов, еле па като започне да рупа и китайски боб ще произвежда като вторична суровина нефт. А иначе нито едно герберско прасе и СМИ в България не осъзнават колко е жалък парцала Борисов и колко са жалки те га го славословят този цапнат с парцал по главата -м-а-л-о-у-м-е-н- крадлив -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-.

  1. Мъка. Колко мъка има в коментарът ти и колко злоба. Платен путлерист. Добре, че беше Бойко, че да не ни заробят с руския поток. И бездруго руснаците най-скъпо ни го продават газ най скъпо от цяла европа. То без тях виж как сте наскачали, а под директна руска окупация, щяхме да станем както братята от Украйна. Всяка зима да ни спират газът. И така до просешка тояга и анексация.

   1. Ся турците ще ни го продават с надценка на руската цена… щот си имаме ибрици да лижат задника на клинтън..

   2. Стрино petroha, аз не помня кога Русия е спирала доставките на газ за България, ще ми напомниш ли? А това, че спря газа за Украйна помня, но пък фашистите не си плащаха сливо недоклатена. Ти като не си платиш тока в къщи, не ти ли го спират ма шафрантийо миризлива?

  2. Ей комунист долен . Марш при Путьо !

 2. Цял свят чул, че -д-и-р-н-и-к-а- на парцала Борисов е най-големият -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-, трябвало само да го ранят с фасул и анадолеца Ердоган да му разширява -а-у-с-п-у-х-а-. Толкова много газ ще произвежда парцала Борисов, че ще надуе всички хъбове и газопроводи от тук до Ислания, и на изток през Китай до Япония. Голема работа е парцала Борисов, еле па като започне да рупа и китайски боб ще произвежда като вторична суровина нефт. А иначе нито едно герберско прасе и СМИ в България не осъзнават колко е жалък парцала Борисов и колко са жалки те га го славословят този цапнат с парцал по главата -м-а-л-о-у-м-е-н- -к-р-а-д-л-и-в- -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-.

 3. И аз като Волгин ще кажа “ Горният коментар ми хареса, той е акт на легална съпротива срещу парцала Борисов и неговите прасета, които унищожиха проектите „Белене“ и „Южен поток“ , а сега се разхождат на държавни разноски по турски форуми да правят мили очи на руските газови инвеститори.“

  И още ще кажа – видно е колко нещастен е българския политик, колко прости и наведени хора управляват държавата и я окрадват. Яко му дупе на брашнения чувал простаци, пак ще ги изтупат до дъно, щото няма кой друг да се навежда .

 4. А можеше да не разчита на турция, ама тоз пуст ибрик…

 5. Отделно, че докат построи и напълни хъба си, големите икономики ще са преминали на възобновяеми..

  1. Коментара ти е толкова некомпетентен, че дори не ми се коментира. Какви възобновяеми източници, какви 5 лв. Какво – ще разчитаме вятъра да вее непрекъснато и с постоянна скорост, или слънцето да свети и през нощта, или вечно да вали дъжд, за да могат ВЕЦ-овете да работят когато е необходимо?

   1. В Амстердам новите жилища се строят без газови връзки и планират до 2050та да не сеползва газ и в старите жилища. Това при положение, че холандия има газ и за износ.
    Други де6илни забележки?

 6. Някой да обясни в какво се състой предимството и едва ли не достойнството България вместо да купува от Русия директно да прекупува същата руска газ от Турция? Хъб? Че Южен поток ни гарантираше монопол на транзита. Кое му е далаверското та да му пляскате на Бойко?

  1. далаверското е, че са облизали и задника на клинтън – повод за евроатлантическа гордост.

 7. Значи да очакваме неколкократно намаление на цените на ток и парно или нормализирането им. Или пишмана пак нещо лъже. Той знае много добре, че сегашните цени са непоносимо високи за стандарта на средния българин или 85% от населението…Знае, че България е превърната в една от най-бедните и занемарени страни в света, но явно не го е грижа…Стига празно дрънкане…Защо в кафетата на бензиностанциите на Лукойл кафето е по 2 лв.? Не им ли стига гушкането на парички от високите цени на бензина та искат и от кафето. Бензина в България е по-скъп в сравнение с цените на бензина в северна америка и зап. европа:( Позор..

 8. 6te imame hub ama drug put..tova 4e s6te minavat prez BG turskite trubi , koito legaha na pristani6teto v burgas 2 godini ne ni pravi faktor v razpredelenieto na gaza. gladna koko6ka proso sanuva i tova zvu4i mnogo neseriozno

 9. И Турция и Русия за Бг е само един голям к_р. Вътрешната Бг политика куца- разединението. Само обединена (християни,мюсюлмани и ескимоси)Бг може да ги ласка и двете големи антидемократични империи. Всички държави около нас са насрани и това прави политиката трудна. Друго си е ако си някъде между Дойчландия и Галия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.