България ще разкрие свое търговско представителство в Саудитска Арабия

България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска Арабия. Това бе обсъдено по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Абдулазиз Ал-Рашид, заместник-министър по икономическите въпроси. Службата ще бъде обособена след разкриването на посолство на Република България в кралството, съобщиха от Министерски съвет.

„Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на икономиката, който с общи действия можем да насърчим“, каза заместник-министър Манолев. Изразено беше общо мнение, че особено важни теми, в които може да си сътрудничим и да обменяме опит, са мерките за насърчаване на младежката заетост и създаването на предпоставки за диверсификация на икономиката.

Създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България и Саудитска Арабия бе договорено по време на среща между заместник-министър Манолев с заместник-министъра на търговията и инвестициите инж. Мажед Ал-Бауарди. Всички детайли и оперативни въпроси за нейното учредяване ще бъдат обменени по документален път в следващите месеци.

Очакванията са комисията да се утвърди като форум за оперативен диалог между двете държави в сферата на икономиката. Заместник-министър Манолев представи и възможностите за инвестиции в България, като подчерта стратегическото й географско положение и възможността да предложи най-близка локация за достъп до единния европейски пазар.

Български компании могат да участват в проекти за инженеринг и изграждане на възобновяеми енергийни източници в Саудитска Арабия. Това бе обсъдено на среща с д-р Абед Ал-Саадун, заместник-министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси. Сред секторите от взаимен интерес бяха посочени и информационните и комуникационните технологии. Големи перспективи има и в областта на строителството – към момента в Саудитска Арабия се реализират мащабни инфраструктурни проекти, в които могат да участват български компании като изпълнители и подизпълнители. Договорено бе да се инициират повече срещи между бизнеса от двете държави, за да стартират конкретни проекти в тези области.

Подписването на споразумение между Българската агенция за инвестиции и Агенцията за инвестиции на Саудитска Арабия бе договорено на среща на заместник-министър Манолев с управителя на агенцията инж. Ибрахим Ал-Омар. Структурата е единно звено за всеки чуждестранен инвеститор, който иска да навлезе на саудитския пазар. Двамата обсъдиха възможностите за стратегическо сътрудничество с БАИ и обмяната на опит. Ибрахим Ал-Омар пое ангажимент агенцията да се включи в организирането на бизнес форум между двете държави през следващата година, както и за съдействие при интерес от страна на български компании за участие в проекти в Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят