Българи вместо руснаци купуват имоти по морето

Основните купувачи на ваканционни имоти са български семейства с високи доходи и деца.

Търсят втори дом в Созопол с бюджет от 60 хил. до 110 хил. евро

Сделките са предимно с пари в брой

Държат на комфорта и заобикалящата среда

Българите са основните купувачи на ваканционни имоти. Това показва анализ на строително-инвестиционна компания, специализирана в изграждането и менажирането на ваканционни имоти. С активността си българите са успели да компенсират отлива на чужди купувачи, породен от глобалната пандемия на Covid-19 и мерките за ограничаване на вируса. Въпреки, че интерес от страна на руски и други чужди инвеститори не липсва, невъзможността да правят огледи отлага евентуалните покупки, обяснява изпълнителния директор на компанията Теофил Петров.

“Имотният пазар е консервативен и дистанционни сделки се случват по изключение. За сметка на това, ситуацията направи българите много по-активни. Така, противно на очакванията, сделките ни през лятото се запазиха на нивата от миналата година”, коментира Петров.

Бюджетът на българите, които искат да купят свой ваканционен имот в Созопол, е средно 65 хил. евро за апартамент с една спалня и до 110 хил. евро за такъв с две спални. Това са и двата типа най-търсени имота. Част от купувачите са обмисляли подобна покупка и в предишни години, но сега са се решили на сделка. Друга част от купувачите са българи, които за първи път през последните 10 години са останали да почиват в родината, морето им е харесало и са решили да се сдобият със собствен ваканционен имот, обяснява Петров. Ръст има и при търсенето на ваканционни къщи.

Много сделки с ваканционни имоти са с цел инвестиция, като купувачите са приели този вариант като изгодна възможност за съхранение на парите им. В повечето сделки купувачите на ваканционни имоти плащат с налични средства, а не с ипотечен кредит. От компанията посочват още, че активността, замразена през март и април, се компенсира в края на сезона. Август и септември са месеците, в които са се случили по-голямата част от сделките за лятото.

Най-често клиентите, които търсят ваканционен имот в Созопол, са семейства с малки деца или ученици, със средни към високи доходи, които живеят в големите градове, обяснява търговският директор на компанията Екатерина Желяпова. “Част от тях живеят постоянно в къща и искат да пренесат стила си на живот и във “втория” си дом”, коментира Желяпова.

Руските собственици на имоти у нас разчитат, че след края на пандемията отново ще могат да ги използват пълноценно, а към момента плащат таксите за поддръжка и отдават апартаментите под наем.

Купувачите през лято 2020 са били склонни да придобият имоти, които все още нямат Акт 16. “За нашите клиенти няма значение дали имотите са завършени или са на етап “в строеж”. Интересът им е голям и при проектите, чието същинско изграждане все още не е стартирало”, обяснява Желяпова.

По думите є, това, на което купувачите не са готови, е компромис с представата за втори дом на морето. Клиентите държат на комфорт и функционално разпределение на имота си, на заобикаляща среда в унисон с природата, на разнообразие от услуги и удобства, близост до плажа. Те имат две изходни точки за тези свои изисквания. От една страна, искат да осигурят собствената си качествена почивка. От друга - разглеждат имотите и като инвестиция. За тях е важно имотът да е ликвиден и лесен за отдаване под наем, обяснява Желяпова.

Субсидия сваля лихвите

Бум в търсенето на нови апартаменти в Русия

Искат да съживят икономиката

Лихвени субсидии в Русия водят до ръст при търсенето на имоти. Цените на жилищата в Москва са нараснали с 10% през последните месеци.

Търсенето на жилища и цените на имотите в Русия нарастват, а сред причините за това са въведените от правителството лихвени субсидии за ипотечните кредити. Финансирана от правителството програма, която ще бъде в сила до ноември, дава на всички руснаци достъп до ипотечни кредити при лихва от 6,5%, ако купуват нов апартамент.

В резултат търсенето на имоти нарасна в цялата страна. В Москва цените са се повишили с 10% през последните месеци, казва Андрей Рябински, съсобственик на базирана в Москва холдингова група, включваща строителни и имотни компании. Субсидиите бяха въведени в опит да се възстанови икономиката на страната. По-ниските лихви стимулират търсенето, въпреки че предлагането на нови жилища не нараства, тласкайки цените нагоре. Желанието на хората да купят нов дом нараства и с разпространението на Covid-19. Когато хората стоят по-дълго време у дома виждат, че им е необходим по-голям дом, с повече стаи и удобства.

“Властите смятат, че ако налеят субсидии в ипотечните кредити, ще съживят икономиката”, казва Олег Вюгин, преподавател във Висшето училище по икономика в Москва. Ръстът на сделките с имоти стимулира строителната дейност, което води до запазване на работни места, увеличение на търговските обороти и на приходите в бюджета. Според Олег Вюгин обаче, за съживяване на икономиката е нужно повишаване на доходите.

Броят на ипотечните кредити, отпуснати през първото полугодие в област Свредловск, са нараснали с 12% на годишна база, а в област Новосибирск - с 8,4%. Около една трета от ипотечните кредити на стойност 277 млрд. рубли (3,8 млрд. долара), които банките са отпуснали през юни, са били субсидирани, показват данни на компания за анализи на недвижимите имоти.

В по-богатите части на страната, като Москва, ръстът на цените на жилищата е подкрепен и от повишаването на спестяванията на хората, тъй като затварянето на границите ограничава пътуванията в чужбина.

Коментари

Задължително поле