Българи заснемат Антарктида с дронове

Последната група на 25-ата антарктическа експедиция замина вчера от София, съобщиха от Българския антарктически институт.

Това са геодезистите от картографската служба на Министерството на отбраната полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов и Божил Василев.

Те ще продължат амбициозния проект за заснемането на недостъпни за човешки крак територии с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон, след което ще изготвят топографска карта, включваща заснетите места.

Други членове от научния състав на експедицията са се качили от нашата база на борда на испанският кораб „Есперидес“ при бурен вятър и силно вълнение, съобщиха от „Св. Климент Охридски“.

При много лошо време с надувни лодки „Зодиак“ те са дебаркирали на брега на полуостров Байерс в другия край на остров Ливингстън, на около 40 км от базата. В продължение на две седмици от палатковия лагер геолозите д-р Камен Бонев и асистентите от Софийския университет Дочо Дочев и Стефан Велев ще изследват скалите от границата между мезозойската и неозойската ера с основна цел търсене на вкаменелости, картиране на вулканските тела и свързаните с тях полиметални орудявания.

Експедицията ще продължи до втората половина на месец март.

Междувременно депутатът от 43-тото народно събрание Ирена Соколова, която участва като психолог в експедицията ни на Антарктида, развя там знамето на Перник, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България