Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Българи и белгийци играха заедно нашенски хора

Снимки: Мартин Като и Жан Франсоа Колек

Седем фолклорни групи на сънародници се включиха във фестивала „България пее и танцува“ в Гент

Българи и белгийци играха нашенски хора на провелия се снощи фестивал „България пее и танцува“ в белгийския град Гент. „За пръв път в Белгия се организира събитие, което събра всички групи за наш фолклор в страната – каза пред „Труд“ Анна Шишкова, ръководител на група „Здравец“ в Гент и основен организатор на фестивала. „Знаете, че нашенци в чужбина са много разединени. А ние събрахме заедно българи и белгийци, ценители на нашия фолклор. Нямаше класиране, защото идеята ни беше не да се състезаваме, а усещането за общност – да съберем в едно добрата, позитивната енергия на българите в Белгия“, допълни Шишкова.

На фестивала участваха групите „На хорото в Брюксел“, „Светулка“ от Антверпен, „Здравец“ и „Гайда“ от Гент, „Балканика“ от Варегем и „Хоронде“ от Руселаре. Най-стара е групата от Брюксел – от 2007 г., а „Светулка“ е с 10-годишна история. Гости на събитието бяха и танцьорите от състав „България“ от Палма де Майорка, Испания.

„Фестивалът беше много шарен, танците покриха почти всички фолклорни области у нас – каза Шишкова. – Имаше пирински, варненски, добруджански, тракийски танци и песни. Белгийците се справиха страхотно с българските танци. Имаше много силни изпълнения от двете групи с белгийски танцьори „Хоронде“ и „Гайда“. И на самите белгийци им беше много интересно да гледат нас, българите на сцената. Бяха ангажирали и съпрузите си в организацията и заснемането на празника. Залата беше препълнена с българи и белгийци от Гент и от други градове.“

Събитието уважиха и българският консул в Брюксел Малин Месалски заедно със съпругата си и културното ни аташе. След концерта участници и публика се хванаха заедно на обща хоротека, която продължи повече от час. „Атмосферата беше много приповдигната. Имаше много силен заряд, много положителна енергия и сплотеност. Хората си тръгнаха с отворени души и сърца и с много настроение. Благодариха за хубавите емоции и си обещахме догодина пак да бъдем заедно в пълен състав“, каза Анна Шишкова. Вече е ясен и организаторът за следващата година – група „Балканика“ от Варегем. След концерта се състоя символично предаване на щафетата от „Здравец“ на „Балканика“ – факла с българския трикольор.

Идеята за фестивала възниква при едно от събиранията, които си правят българските фолклорни групи в Гент, Варегем и Брюксел – хора по повод на различни български празници. Решават да съберат всичките групи на една сцена.

„Здравец“ е създадена преди 5 години и вече се е разраснала, има около 50 танцьора. Съпругът на Анна – Антон Шишков също я подкрепя, като е в управителния съвет и е един от главните хороводци. Поддържат връзка с общината в Гент, която им помага с облекчен наем на зали и поема малка част от разходите на групата. Често организират различни събития по български празници, участват и във фестивала „На мегдана на другата България“, който всяка година събира в различен град всички български фолклорни групи в Европа.

Анна и Антон са повече от 20 години в Белгия. Казват, че много от участниците в „Здравец“ никога не са играли хора в родината си, но в чужбина човек започва повече да цени всичко българско. Около състава се събират много сънародници. В Гент официално има много голяма българска общност – 20 хиляди, но неофициално са много повече. „Сами си плащаме носиите, пътуванията, нощувките в хотели. Правим всичко на доброволни начала, в името на запазването на българския дух зад граница“, каза Анна Шишкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.