Българи на съд за смъртта на 71 преселници

„Ако умрат, изхвърли ги в гора в Германия“

Единадесет мъже бяха изправени вчера пред съд в унгарския град Кечкемет за смъртта на 71 преселници - 59 мъже, 8 жени и 4 деца, в зарязан в Австрия камион през август 2015 г., предаде АФП. Процесът е в Унгария, тъй като смъртта им настъпила на нейна територия.

Подсъдими са 10 българи, афганистанец и ливанец, като процесът срещу един издирван заподозрян се води задочно. Присъди се очакват в края на годината.

Първи в съда бе вкаран хилещия се афганистанец Самсур Л. (30 г.), смятан за организатор на трафикантската мрежа, прехвърлила над 1200 души.

Част от доказателствата на 59 000 страници разкриват страданията на мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан, чиито теля бяха открити полуразложени. “Те непрекъснато пищят, не може да си представиш както става тук”, казал българският шофьор Ивайло С. (26 г.) според стенограма от подслушани разговори, огласена от “Зюддойче цайтунг”. Предполагаемият афганистански бос му наредил да кара: “Ако умрат, изхвърли ги в гора в Германия”. Унгарските власти казаха, че са нямали възможност да следят разговорите в реално време.

Коментари

Задължително поле