Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Арестуваха мюфтията на „Ислямска държава“

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Българи откриха начин за борба със стерилитета

Сънародниците ни продавали тениски за финансиране
Разработката може да помогне за запазване на размножителните функции на половите клетки

Българско откритие има потенциал да реши разрастващия се в национален и световен мащаб проблем със стерилитета сред мъжете и сред жените. Наши студенти по генно инженерство спечелиха през ноември международно състезание по синтетична биология в Бостън, по време на което представиха своя разработка. Изследването им се съревноваваше с 300 други проекта на учени от “Оксфорд”, “Кеймбридж” и “Бъркли”.

Българите, представени от осемчленен екип, са успели да копират способностите на микрооганизъм (бавноходка) да оцелява при екстремни условия като температурни амплитуди, пълна липса на въздух и вода, радиация. Студентите ни уточняват, че това може да се приложи при криопротекция на яйцеклетки и сперматозоиди при хората, за да се запазят клетките за размножаване.

Друго важно приложение на разработката е създаването на сухи ваксини, които ще могат да се съхраняват доста по-дълго време от досегашните в температурните граници между -50 и +50 градуса по Целзий.
Българският отбор, с капитан Марио Марков, заминава за Бостън с много трудности поради липса на финансиране. Седем месеца по-рано участниците ни в световното състезание се принуждават да излязат на улицата и да продават тениски, за да набират средства.

Копираните от тях способности на бавноходката са били пренесени в нашата бактерия лактобацилус булгарикус, като по-този начин тя е станала още по-издръжлива и устойчива на оцеляване.

Бавноходките са микроскопични безгръбначни организми. Развиват се без проблем при много широк диапазон на условията в околната среда. Представители на един от многото им видове – Acutuncus antarcticus, са преживели и дали потомство след 30-годишна хибернация. При попадане в благоприятни условия те възвръщат жизнените си функции. Това състояние се нарича криптобиоза. Издържат за няколко минути на температура 151 °C, при минус 200 °C – няколко дни, като след това се връщат към нормален начин на живот. Устояват и за няколко минути при температура, равна на абсолютната нула, и при налягане до 6000 атмосфери. Опитите показват, че издържат и на радиация от 5700 грея.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. CRISPR cas 9 kompleks se polzuva ot dosta vreme za genni modifikacii, maprimer novi vaksini, proizvezhdani ot bakterii, imunologichni medikamenti, insulin i drugi. Voprosot e etichen i bi triabvalo tezi novi tehniki da sa licenzirani. Mladia i entusiaziran BG ekip, sugurno raboti po zadanie na USA nauchen institut, vozmozhno zaobikalia Zapadni /USA zabrani na komisiite im.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.