Българи подобряват живота на хора с увреждания

Екипът изработва устройства за управление на автомобил, рампи, елеватори и тактилни маркировки

Хора с увреждания помагат на други хора със сходни проблеми

Българският екип, стоящ зад създаването на уникалния робот Omnibot, който вдига “на крака” хора с увреждания, се е посветил на каузата да помогне и на други хора със специални потребности. Освен с подобрението на механизираната количка, за която “Труд” ви разказа, те отскоро предлагат и индивидуални помощни средства за хора с различни увреждания.

“Когато един човек с каквото и да е увреждане и има специфични вторични заболявания са необходими индивидуални решения за удобство и вършене на ежедневните си дейности. В Good boys custom сме първите в България, които предлагаме такива решения”, разказа пред “Труд” Радостина Минина от екипа.

Тя обясни, че това се прави чрез индивидуална оценка - разговор с хората и цялостно изследване на техните нужди.

“Произвеждат се устройства за управление на автомобил при хора, които имат дисфункция на долните крайници - мисля, че в момента сме единствената активна лицензирана фирма в България, която се занимава с това. Произвеждаме още рампи, сгъваеми елеватори, тактилни маркировки за хора със зрителни увреждания. Регистрирани сме към Агенцията за хора с увреждания - повечето ремонти и адаптация на помощни средства не струват нищо за крайния потребител, защото се покриват от социалната каса”, обясни още Радостина Минина.

Екипът изработва специална количка, която поема центъра на тежестта на човек с много тежка сколиоза. Заради това гръбначно изкривяване и натоварването, причинено от позата му, обикновените колички много лесно се чупят.

В “Good boys custom” наемат хора с увреждания, за да улеснят тяхното социално включване. В момента част от екипа са 7 такива служители.

“Ние смятаме, че те са потребители на подобни услуги и искаме да ги поставим в ситуация, в която зависи и от тях да имат по-добре устроена среда за хора с увреждания”, казват от фирмата.

Започват дейността през 2018 г. и тепърва ще се развиват. Планират да организират социални събития и така да накарат хората с увреждания да излизат извън домовете си.

“Искаме да се занимаваме и със социално и психологическо консултиране. В момента разработваме проект, тъй като много голяма част от хората, които претърпяват злополуки, губят време да се ориентират чисто бюрократично сред правата си и как да достигнат до помощите, които им се полагат”, разказа още Радостина. Предвиждат и предлагане на психологическо и рехабилитационно консултиране.

“Травмата има своя психотелесен елемент, а рехабилитацията е особено важна в началните етапи на някакъв проблем. Много от хората докато достигнат до полагаемата им се рехабилитация и информацията за такава, често изпускат този момент. Ние се опитваме да разработим услуга, която да ги ориентира по-леко и как да преминат през увреждане или проблем, които имат. Разработваме онлайн платформа в тази посока”, разказват още от екипа.

 

Само за три дни

Изработват уникална количка за Софийския маратон

С нея вече са изминати 22 километра

Екипът на “Good boys custom” изработва специална количка за Софийския полумаратон маратон “Run2Gether България”, който се проведе на 23 май 2019 г. със старт от националния стадион Васил Левски. Тя е направена по поръчка на организацията Джамба, която се стреми да бъде връзката между хората с различни увреждания в България и техните бъдещи работодатели, като предлага обучение, стаж и кариера.

“Количката е изработена при нас за много кратък срок - около 3 дни и е за участие на хора с увреждания в маратони. Когато нормалните колички участват в маратон и се движат с много висока скорост, предните плаващи колела изпадат в един резонанс, който създава тотален дисомфорт и затруднява много маратонецът, който бута човека с увреждане”, разказа пред “Труд” инж. Димитър Ортаков - Омбрето, който освен това проектира и изработва Omnibot от самото начало.

“Тази количка е създадена с големи гуми със специален ъгъл, който осигурява стабилност - да не може да се обърне при завой. Предното колело е само едно и е много голямо, за да бъде по-проходимо. То е неуправляемо, а управлението на самата количка става от маратонеца - балансът е така направен, че той я премества с минимално усилие. Специалните тръби правят количката много здрава и в същото време много лека. Тя е изработена на базата на количка за баскетбол - за да спестим време сме ползвали меките част и захвати от нея, всичко останало е направено при нас”, разказва Ортаков.

Той обяснява, че дизайнът е взаимстван от вече съществуващи такива модели в други страни за улеснение, но много неща са подобрени.

Количката се ползва вече два пъти на маратони. Хората са изключително доволни и най-вече щастливи, защото имат възможност да участват в нещо, което иначе няма как да направят. Маратонът не е състезание - той е тест за издръжливост, сила и воля, борбата с вътрешното ни аз, завършва Ортаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица