Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Зоран Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Куба – страната на революциите, пурите и салсата Всички романтици мечтаят да видят Острова на свободата

Топ модели дефилираха на „Ледена кралица“ Поля Кинова представи новата си колекция

Автобус на градския транспорт се удари в стълб в София

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива

Божков и фенове обсъдиха бъдещето на „Левски“

Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

Премиерът Борисов: Цялата ми енергия отива да направя нещо добро за страната и да я представя добре

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

ВМРО подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евроизборите

Министър Кралев се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов Обсъдиха възможностите за изграждане на нов стадион в морския град

Българи учиха сърби да месят хляб от лимец

Обучение по проект „Българо-Сръбски гурме влак“ се проведе в мездренската Професионална гимназия „Алеко Константинов“. Училището е партньор по проекта, в който участват още Висшето бизнес училище в сръбския град Лесковац, Търговско промишлена палата – Враца и Регионална търговско промишлена палата – Лесковац.

Домакинът на събитието Христинка Минова – директор на професионалната гимназия представи накратко историята на учебното заведение и основните цели по проекта, съобщиха от общината.

Горан Йович, който е ръководител на проекта, разказа за традиционните гастрономически продукти на Лесковац, които ще бъдат сертифицирани като „Лесковашки грил“.

20 професионални готвачи от двете страни, преподаватели и ресторантьори наблюдаваха как се прави хляб от лимец, демонстриран от обучителя Борис Тасев. В рамките на проекта хлябът от лимец също ще бъде регистриран като търговска марка със специален знак.

Присъстващите следяха внимателно замесването на хляба и слушаха за разликите между месене на питка с мая и с квас. Утре готвачите ще правят дърпана баница от Северна България.

dsc05226-570x320

Общата цел на проекта по програма INTERREG-IPA CBC България – Сърбия е да се увеличи броят на туристическите продукти в трансграничния район, чрез прилагане на иновативни подходи в областта на туризма, включващи разработването и защитата на културното наследство. Проектът завършва през октомври 2018г.

Специфични цели на проекта са: Сертифициране и защита на кръстосани туристически продукти и услуги, които отразявате специалния характер на дестинациите, като традиционни кулинарни продукти от българска и сръбска страна, подобряване качеството на кулинарните изделия и услуги.

Кухнята на ПГ “Алеко Константинов“ и на Висшето бизнес училище в Лесковац са оборудвани със съвременни и високо технологични уреди, част от дейностите по проекта.

В продължение на 15 месеца, партньорите са участвали в тренинг-обучения и семинари, гастро-туристически форуми в двете страни, където са се запознали със спецификата на българската и сръбската кухни.

Програмата за Трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България- Сърбия финансира проекти, свързани с развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.