Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Българи учиха сърби да месят хляб от лимец

Обучение по проект „Българо-Сръбски гурме влак“ се проведе в мездренската Професионална гимназия „Алеко Константинов“. Училището е партньор по проекта, в който участват още Висшето бизнес училище в сръбския град Лесковац, Търговско промишлена палата – Враца и Регионална търговско промишлена палата – Лесковац.

Домакинът на събитието Христинка Минова – директор на професионалната гимназия представи накратко историята на учебното заведение и основните цели по проекта, съобщиха от общината.

Горан Йович, който е ръководител на проекта, разказа за традиционните гастрономически продукти на Лесковац, които ще бъдат сертифицирани като „Лесковашки грил“.

20 професионални готвачи от двете страни, преподаватели и ресторантьори наблюдаваха как се прави хляб от лимец, демонстриран от обучителя Борис Тасев. В рамките на проекта хлябът от лимец също ще бъде регистриран като търговска марка със специален знак.

Присъстващите следяха внимателно замесването на хляба и слушаха за разликите между месене на питка с мая и с квас. Утре готвачите ще правят дърпана баница от Северна България.

dsc05226-570x320

Общата цел на проекта по програма INTERREG-IPA CBC България – Сърбия е да се увеличи броят на туристическите продукти в трансграничния район, чрез прилагане на иновативни подходи в областта на туризма, включващи разработването и защитата на културното наследство. Проектът завършва през октомври 2018г.

Специфични цели на проекта са: Сертифициране и защита на кръстосани туристически продукти и услуги, които отразявате специалния характер на дестинациите, като традиционни кулинарни продукти от българска и сръбска страна, подобряване качеството на кулинарните изделия и услуги.

Кухнята на ПГ “Алеко Константинов“ и на Висшето бизнес училище в Лесковац са оборудвани със съвременни и високо технологични уреди, част от дейностите по проекта.

В продължение на 15 месеца, партньорите са участвали в тренинг-обучения и семинари, гастро-туристически форуми в двете страни, където са се запознали със спецификата на българската и сръбската кухни.

Програмата за Трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България- Сърбия финансира проекти, свързани с развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.