Българка беше избрана за общински съветник в Холандия

Снимка: БТВ

Българка стана общински съветник в Холандия. Пловдивчанката Маргарита Желязкова влезе в местната власт на град Енсхеде и ще управлява бюджет, колкото този на София, съобщи БТВ.

Маргарита Желязкова живее в град Енсхеде вече 20 години. След години като преподавател по политология в местния университет решава да приложи теорията в практиката. Партията й "Демократи" 66 става втора политическа сила, а Маргарита е изтеглена от четвърто до второ място в листата чрез мажоритарен вот.

"Българската общност се активизира много, имаше хора, които пряко помогнаха в кампанията, включиха се като доброволци, студентите се активизираха да гласуват", каза Маргарита.

Градът, който се намира на границата с Германия, е смесица от етноси. Там преди години идват първите гастербайтери, има и много бежанци. Индустриален център е, има метро и бюджет от 760 милиона евро.

"В един град със 160 националности една българка е припозната от всички, които не са родени тук от поколения поне", добави Маргарита.

Голямата разлика между холандската и българската община, според Маргарита, е че в Енсхеде 12 различни партии управляват заедно без скандали. Не би правила политика в България.

"Политиката, особено на местно ниво, е работа на местните хора. И се надявам, че все повече млади хора ще се включват, и трябва да разберат, че участието им може да има по-големи последици, отколкото си мислят. Може да промени нещата", коментира съветничката.

Каузата й е привличането на повече жени в политиката. И вече говори като политик:

"Оплакването не помага никога, няма смисъл да се оплакваме".

Коментари

Задължително поле