Българка е любим сладкар във Флорида

Самоуката сладкарка Даниела.

Даниела Калсиано прави торти шедьоври в град Нейпълс

Американците не знаят какво е “вкусен десерт”

Българка твори изкуство върху торти и изпълнява всякакви десертни желания на американци във Флорида. Тя пресъздава 80-те години върху изкушение от захар в продължение на 20 часа, вае морското дъно като сладкиш и приготвя светкавично 300 пасти. Даниела Калсиано през деня работи като счетоводител, а после става любимият сладкар на жителите в град Нейпълс, Флорида.

Нашенката е родом от град Правец, но от 16 години се е установила в САЩ, където е щастливо омъжена. Любопитството я води зад Океана, а там създава приятелства и се запознава с различни хора, но все така тъгува за сестрите си в родината.

Даниела се хвърля спонтанно в сладкарството, докато се чуди как да изненада колега за рождения му ден. Иска да възроди позабравена традиция на служителите в хотел “Мариот” (Mariott Hotels), където за всеки празнуващ е имало персонална торта и подарък, но с течение на времето тази практика е спряла. Така българката запретва ръкави и забърква първата си ванилова торта с кокос, изпълнена с еклери и украсена с маслен крем. След въодушевлението на близките й решава да се впусне в новото начинание.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Daniela Calciano (@whats4cake)

Българката разкрива пред “Труд”, че трудността на тортите зависи от продуктите, които се използват за тях и големината им. “Едни отнемат 5 часа от забъркването до украсата, а други цял ден”, казва тя. Даниела споделя, че най-дълго се е занимавала с правенето на сладкиш на тема “80-те”. “Беше за 40-годишен човек, който искаше да се включат много детайли и компоненти, които да представят тази година. В тортата са изобразени MTV, бялата ръкавица на Майкъл Джексън, уокмен, плоча и други, но работата отне между 16 и 20 часа”, разказва нашенката.

Торта на тема “80-те”, по която българката работи около 20 часа

Даниела среща предизвикателство със спешна поръчка за мини десерти за 300 човека, което преодолява бързо. Притеснява се и със сватбена торта с фондан, която трудно се запазва в перфектно състояние на топло време. “Трябваше да сложа триетажната торта на открито на повече от 30 градуса, и си мислех, че ще “експлодира”. Този тип торта не се слага в хладилник, но беше наложително, за да я спася и успях”, казва нашенката.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Daniela Calciano (@whats4cake)

Българката обяснява, че за нея не е трудно сладкарството и обича да я вадят от зоната й на комфорт с различни идеи. “Колкото по-различно, толкова по-добре, дава ми се шанс да науча още нови неща”, споделя тя. Разказва, че в САЩ има много голяма конкуренция в тази сфера, а американците познават всякакви кулинарни култури. “Но според мен те не знаят какво е “вкусен десерт”, защото той е много скъп и не се продава на масовия пазар”, казва Даниела и допълва - “но който е хапнал от баницата ми, все още си я спомня”.

За българката най-голямото щастие и успех е, когато й се обадят за нова поръчка, след като са научили за нея от други доволни клиенти. Винаги е готова да помогне и да приготви нещо, особено ако е за изненада.
Нашата майсторка разкрива, че работи за откриването на собствено тортено студио, в което да приготвя вкусни и качествени изделия. Иска в него да готви с деца, на които им е интересен сладкарският свят и заедно да се учат и творят.

Онлайн състезание

Участва в „Най-добър сладкар“

Сладкиши за децата с аутизъм в кампания “Night to Shine”

Даниела случайно попада в социалната мрежа на онлайн състезанието “The Greatest Baker”, което включва участници от цял свят, които се конкурират за награда от 10 хиляди долара. Тя се записва и в нейната категория за “торти” се състезава с около 70 души, завършвайки на 11-то място. Събраните средства отиват за фондация “No kid hungry”, която се бори да няма гладуващи деца.

Българката участва с вкусотиите си и в кампания за набиране на средства, с които да помогнат на тийнейджъри с аутизъм и други увреждания да имат незабравима абитуриентска вечер. Средствата от кулинарния форум са използвани и за закупуване на рокли и костюми за балната нощ, а инициативата е ръководена от Фондация “Night to Shine”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица